Als de zomerse temperaturen oplopen nemen veel hardlopers drinken mee. Een bidon in de hand, camelbak op de rug of een drinkbelt met flesjes om de heupen. Hartstikke goed natuurlijk, maar wist je dat je ook in de winter aanzienlijk kunt zweten? En dat alleen water drinken niet altijd genoeg is om prestatieverlies te voorkomen?
Wat is isotone sportdrank?
Isotone sportdrank is een sportdrank met dezelfde hoeveelheid deeltjes (voedingswaarden) als lichaamsvocht. Deze deeltjesdichtheid wordt ook wel osmolaliteit genoemd: hoe hoger de osmolaliteit, hoe meer deeltjes de sportdrank bevat.
Waar een hypotone sportdrank minder deeltjes bevat en een hypertone sportdrank juist meer, zit de isotone sportdrank daar precies tussenin. Deze bestaat voor 4 tot 8 procent uit koolhydraten, aangevuld met de mineralen die je ook in je lichaam hebt. Denk hierbij aan magnesium, natrium en kalium. Hierdoor is de isotone sportdrank ideaal om tijdens het hardlopen te gebruiken, omdat deze je van zowel energie, vocht als mineralen voorziet.
Waarom isotone sportdrank?
Misschien ken je het wel, na een flinke intervalsessie waarbij je goed gezweet hebt voel je een ziltig laagje op de huid. Dit laagje wordt veroorzaakt door de zouten (mineralen) die je met zweten verliest. Deze zoutbalans wordt met de juiste hoeveelheid vocht gereguleerd, dus je kunt je voorstellen dat deze behoorlijk uit balans raak als je alleen maar vocht aanvult.
Omdat een isotone sportdrank dezelfde concentratie deeltjes bevat als jouw lichaamsvocht, kan deze perfect en efficiënt door het lichaam opgenomen worden. Hiermee vul je dus zowel vocht als mineralen aan, en voorkom je dat je een te lage concentratie mineralen in je lichaam hebt wat vervelende gevolgen kan hebben (zoals kramp of zelfs flauwvallen).
Wat is de beste isotone sportdrank?
Bij het aanmaken van een isotone sportdrank heb je verschillende keuzes. Zo kun je een pot met poeder kopen en dat aanmaken met water, maar je kunt er ook voor kiezen om tabs te gebruiken. Deze zijn ideaal om mee te nemen op vakantie of een trainingskamp, omdat je zo makkelijk en gedoseerd je bidon kunt vullen.
Tot slot zijn er ook nog isotone sportdranken op de markt die alleen over de zouten beschikken, en vrij van suikers zijn (hypotoon). Dit kan een uitkomst zijn als je op je energie-inname wilt letten of een rustig en kort duurloopje op de planning hebt staan. Zorg er echter wel voor dat wanneer je óf langer dan negentig minuten gaat lopen, óf een intensieve training gaat doen, je altijd voor de isotone sportdrank met koolhydraten kiest. Je kunt ze dan goed gebruiken.
Isotone sportdrank in de winter
Zoals in het begin al even kort genoemd, verlies je ook in de winter aardig wat vocht tijdens het hardlopen. Het valt wellicht minder op omdat je kleding en huid droger aanvoelen, maar een groot deel van je warmte raak je ook met uitademen kwijt. Een handige manier om inzicht te krijgen in je zweetgedrag, is door je zowel vóór als ná de training te wegen en hierin eventueel aangevuld vocht te verrekenen. Zo weet je precies wat je verliest tijdens het hardlopen en hoeveel je dus aan moet vullen.
Voorbeeld: Vóór het hardlopen weeg je 65 kg, na een uur hardlopen weeg je 64 kg. Je hebt tijdens het hardlopen 250 ml gedronken, dus je netto zweetgehalte is 65-(64+0,25) = 0,75 liter, oftewel 750 ml.
Hopelijk weet je nu iets meer over het proces van zweten, hoe je dit het beste aan kunt vullen en hoeveel je precies nodig hebt. Isotone sportdranken zijn er in allerlei frisse smaken, dus probeer en varieer zodat je precies weet wat jouw favo is!