Wielrenners verbruiken veel brandstoffen en vragen veel van hun lichaam. Om goed te presteren of met een lekker gevoel te fietsen, is naast het trainen ook veel rendement te halen uit de juiste (sport)voeding. Maar wat is nou de beste sportvoeding voor wielrenners?
Energiereserves moeten goed gevuld zijn
Wielrennen is een fantastische sport. Je bent heerlijk buiten in de natuur en fietst je hoofd leeg. Met je fietsmaten heb je lol en daag je elkaar uit en ga je nieuwe avonturen aan. Maar soms kan het fietsen ook zwaar zijn, omdat je veel brandstoffen verbruikt. Met name bij de lange fietsritten en toertochten of in de bergen en bij het tegen de harde wind in stoempen. Dan is het belangrijk dat de energiereserves goed zijn gevuld.
Hongerklop wielrennen
Ook bij de profwielrenners gaat het zo nu en dan mis. Wie kan zich nog het WK wielrennen in Yorkshire in 2019 herinneren? Alleskunner Mathieu van der Poel zat lange tijd goed van voren en was de favoriet, maar moest op 13 kilometer van de finish door een hongerklop lossen uit de kopgroep. Hongerklop is een sportterm voor de gevolgen van een plotseling glycogeentekort. Men komt dan de man met de hamer tegen, men staat geparkeerd. De wereldtitel ging verrassend naar Mads Pedersen.
Tips voor de beste sportvoeding
Met een dagelijks gezond en evenwichtig (sport)voedingspatroon vorm je al een goede basis voor voldoende brandstof. Maar ook die raakt tijdens een lange tocht op een gegeven moment op. Tijdens je tocht kan je dat aanvullen met slimme producten, die makkelijk in de zakjes van je fietsshirt passen. Ik gebruik tegenwoordig alleen nog de producten van Amacx.
Deze zijn niet te zoet, niet te kleverig, hebben een goede smaak en bovenal, ze doen wat ze beloven; ze vullen je reserves aan of leveren gelijk de energie die je op dat moment nodig hebt.
Top 3 beste sportvoeding voor wielrenners:
1. Amacx Isotonic Energy Drink
Met de Amacx Isotonic Energy Drink vul je drie elementen tegelijk aan, namelijk vocht, koolhydraten én elektrolyten. Zo’n product zie je niet veel. Naast vocht en koolhydraten bevat het dus ook nog de mineralen Kalium, Chloride, Calcium, Magnesium en Zink. Echt een aanrader! Zeker bij warm weer. Tot slot bevat deze sportdrank een 2:1 koolhydraatratio wat er voor zorgt dat je tot wel 90 gram koolhydraten per uur kunt opnemen.
2. Amacx Fast Bar
Voor de langere tochten is het aan te raden in het begin wat vaste voeding te nuttigen, bijvoorbeeld in de vorm van energierepen. De Amacx Fast Bar springt er voor mij echt bovenuit. Dit is een waar snoepje dat voor 40% uit amandel bestaat en een zachte crunchy bite heeft. Niet te vergelijken met de traditionele energiereep. Het is hapklaar en lost als het ware op in de mond. Zelfs met hoge hartslag eet je deze bar makkelijk weg.
3. Amacx Caffeine Shot
Mijn laatste tip wil ik je niet onthouden: de Amacx Caffeine Shot. Een soort van wondermiddel. Hiermee heb ik een aantal keer mezelf gered, maar nog veel vaker een andere wielrenner die er volledig doorheen zat. Het bevat 1500 mg Guarana extract, waarvan 150 mg cafeïne per ampul, 55 mg magnesium en 80mg vitamine C. Zit je er ondanks alles toch doorheen? Met dit shotje, is de kans groot dat je vijf minuten later weer op de fiets stapt en toch nog comfortabel naar de finish fietst.
Conclusie
Met een juist (sport)voedingspatroon leg je de basis voor uitdagende tochten op je racefiets. Zorg dat de energiereserves gevuld zijn met de goede en ook nog lekkere producten van Amacx. Hierdoor kan je blijven presteren en genieten van wat racefietsen zo leuk maakt.