Vanaf het moment dat de eiwitshakes op de markt zijn, bestaan er al veel vooroordelen over het product. Volgens sommigen zou je het moeten drinken als je wil afvallen. Anderen vinden dat ze vooral bij de krachtpatsers in de sportschool horen. Maar niets is minder waar! Eiwitshakes en andere recovery producten zijn er in allerlei vormen en kunnen bijdragen aan iedere sportprestatie, zolang ze op de juiste manier en onder de juiste omstandigheden gebruikt worden.
Eiwitten
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor een volwassen persoon ligt volgens de Gezondheidsraad op 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon voorziet gemakkelijk in deze eiwitbehoefte. Maar wanneer er over gemiddelde wordt gesproken, dan zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. In dit geval zijn kracht- en/of duursporters de uitzondering op de regel. Omdat eiwitten onder andere bijdragen aan het herstel van de spieren na een training of een wedstrijd, heeft de Gezondheidsraad vastgesteld dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor deze groep tussen de 1,2 en 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht ligt. Deze extra eiwitten kan je natuurlijk binnenkrijgen door je voeding aan te passen, maar in de praktijk blijkt dat vaak een grote puzzel. Daarom kan bijvoorbeeld een energiereep of een eiwitshake een welkome aanvulling zijn voor een aantal sporters. En dat is niet het enige, want er zijn meer redenen om zo nu en dan voor een eiwitsupplement te kiezen.
Recovery Drink
Het eerste half uur tot uur na een training of wedstrijd is volgens de sportwetenschappers the window of opportunity. Op dat moment zijn de spieren het makkelijkste in staat om de eiwit- en koolhydraatreserves weer aan te vullen. Je zou dan natuurlijk een groot stuk kipfilet of biefstuk kunnen nemen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je hardlooptraining niet voor de deur eindigt, zijn deze maaltijden nooit binnen the window of opportunity klaar. En na een lange marathon wil je waarschijnlijk voorlopig nog niet aan eten denken. In dat soort gevallen is een eiwitproduct als een Recovery Drink ideaal. Zo krijg je snel en makkelijk de nodige eiwitten en koolhydraten binnen. En het is nog lekker ook!
Herstel ondersteunen
De meeste recovery producten bevatten een grote hoeveelheid whey-eiwitten. Net als de eiwitten van een kippenei hebben deze eiwitten een hoge biologische waarde. De biologische waarde geeft de kwaliteit van het eiwit aan en hangt onder andere af van de hoeveelheid essentiële aminozuren die het eiwit bevat. Daarnaast zegt de eiwitkwaliteit iets over het gemak waarmee het lichaam de proteïne kan verteren. De eiwitten in een energiereep of een eiwitshake kunnen dus niet alleen makkelijk worden opgenomen, maar ze zijn ook nog eens heel waardevol voor het lichaam.
Eiwitshakes en vegetariërs
Whey-eiwit is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas en dat betekent dat ze ook zonder problemen gebruikt kunnen worden door vegetariërs. Voor veganisten ligt dat natuurlijk iets anders, maar ook voor deze groep sporters is er genoeg keuze in eiwitsupplementen. De Natural Protein Bar van PowerBar en Builders Protein van Clif Bar zijn bijvoorbeeld gemaakt van soja-eiwitten en passen zo perfect bij een veganistische levensstijl.
Eiwitshake voor krachtsporters én duursporters
Hoewel de meeste eiwitsupplementen van whey-eiwitten worden gemaakt, betekent het niet dat ze allemaal hetzelfde zijn. Er zijn er bijvoorbeeld recovery drinks op de markt met de ideale verhouding eiwitten en koolhydraten, zodat hardlopers en fietsers na een wedstrijd de reserves weer kunnen aanvullen. Ook zijn er proteïneshakes die vooral in de eiwitbehoefte van krachtsporters voorzien. Daarom is het goed om te bedenken wat je van een herstelproduct verwacht en hier ook bewust voor te kiezen. Op die manier kan het bijdragen aan een goed herstel en zal je zeker de voordelen van het product gaan ervaren.