In de afgelopen jaren is het aanbod van energy gels enorm gegroeid. Eerder was het belangrijk dat de gels voldoende energie gaven, maar tegenwoordig zijn de smaken, de consistenties en de ingrediënten misschien wel net zo belangrijk. En daar hebben de fabrikanten goed op ingespeeld. Voor de sporters die niet zo van zoetigheid houden, zijn er nu gels met smaken als appel of cappuccino. Ook de vegetarische of veganistische lopers en fietsers hebben verschillende plantaardige producten waar ze uit kunnen. Kortom; er is keus genoeg! Maar een groot aanbod of niet, ik vind het zo nu en dan erg leuk om zelf de keuken in te duiken en te experimenteren met mijn eigen gemaakte energy gels.
Suikermix
Het hoofddoel van een gel is energie geven en dat daar heb je niet veel ingrediënten voor nodig. De basis bestaat uit vierhonderd milliliter water, dertig gram suiker en een beetje zout. Dat mengsel kook je met een beetje geleermiddel in en dan is de energy gel al klaar. De gebruikte suikers bestaan altijd uit een combinatie van fructose, glucose en sucrose. Het chemische verschil tussen de suikers bepaalt hoe het lichaam reageert en hoe makkelijk het de energie kan opnemen. De ideale combinatie is per persoon verschillend. En net als met gelletjes uit de winkel of webshop, kan je daar eindeloos mee experimenteren totdat je de perfecte gel hebt gemaakt.
In de fabriek maken ze meestal gebruik van fructose-, glucose- en sucrose-extract, maar dat is voor de consument moeilijk of niet verkrijgbaar. Hoe kunnen wij dan wij die verschillende soorten suikers bij elkaar verzamelen? Dan is makkelijker dan je denkt! Waarschijnlijk heb je al het een en ander in de fruitmand of in een keukenkastje liggen. Fructose zit bijvoorbeeld in honing en agavesiroop. Dadels bevatten veel glucose, tafelsuiker is een ander woord voor sucrose en de meeste fruitsappen bestaan uit een combinatie van glucose en fructose. En daar kan je dan mee aan de slag! Heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder staan twee gels die ik zelf erg fijn vind.
Cacao energy gel
Een tijdje geleden kwam ik het recept tegen van Crossfit legende Matt Frasier. Hij kookt voornamelijk veganistisch en kiest daarom voor kokosolie en chiazaden als vervanger van het geleermiddel. En dat leek mij best leuk om een keer uit te proberen.
Voor deze energy gel het je het volgende nodig:
- 100 ml rijstsiroop
- 100 ml vers citroen- of limoensap
- 200 ml water
- 2 grote dadels
- 1 eetlepel chiazaden
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel vruchtvlees van een citroen- of limoen
- 1 theelepel cacaosnippers
- 1 snufje zeezout
Laat de chiazaden even wellen in het water. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en mix het met de staafmixer totdat het gelijkmatig en glad is. Voordat ik het meenam tijdens mijn rondje hardlopen heb ik de gel nog even in de koelkast gezet. Toen ik hem na een uurtje er weer uithaalde, zag de bruine smurrie er niet erg aantrekkelijk uit, maar de smaak maakte alles goed. Nadien heb ik deze ook nog een paar keer gemaakt, omdat het zo makkelijk en lekker is.
Appelgelletje
Als echte zoetekauw wilde ik ook graag een keer zoete gel maken. Maar dan het liefste eentje die niet al te zwaar op de maag ligt. Na lang zoeken kwam ik bij deze appelgel uit. En die viel goed tijdens het lopen en was nog lekker ook.
Voor deze energy gel het je het volgende nodig:
- 100 ml appelsap
- 300 ml water
- 10 ml citroensap
- 10 gr rietsuiker
- 50 gr pectine
- snufje zout
Mix de appelsap met het water en los de rietsuiker, het zout en de pectine er in op. Kook het mengsel in totdat de dikte naar wens is. Laat de gel afkoelen en meng daarna de citroensap er doorheen. Ook deze gel heb ik nog even in de koelkast gezet voordat ik hem meenam tijdens mijn training, want goed koud is hij wel het beste.
Mix and Match
De eerste keer koos ik voor een gel op basis van appelsap, maar dat kan je ook vervangen door druivensap of sinaasappelsap. Of wat dacht je van een aardbeien- of kersensiroop? Als je zelf een gel maakt, kan je je creativiteit de vrije loop laten en alle smaken combineren. Al neem je daarmee natuurlijk wel een klein risico. Daarom heb ik altijd een paar extra energy gels van Amacx in de kast liggen. Mocht je eigen creatie mislukken, dan weet je ten minste zeker dat je niet zonder gel op pad hoeft te gaan.