Als je op zoek bent naar de juiste Energy Bar voor jouw sport of uitdaging, heb je natuurlijk genoeg keuze in het uitgebreide assortiment sportvoeding van Duursport. Maar heb je er wel eens aan gedacht om een energiereep zelf te maken? Het grote voordeel is dat je ze helemaal aan je eigen smaak kan aanpassen. En het is nog leuk ook! Hieronder staan drie voorbeelden van de Energy Bars die wij heerlijk vinden. Welke is jouw favoriet?
Hoe maak je energierepen?
Door zelf energierepen te maken, kun je genieten van natuurlijke ingrediënten zonder onnodige toevoegingen. Maar hoe maak je energierepen precies? Zelf energierepen maken begint met het kiezen van een basis zoals havermout, noten, en gedroogd fruit. Meng deze ingrediënten met bindmiddelen zoals honing of pindakaas en voeg eventuele extra’s zoals chocolade of zaden toe.
Er zijn verschillende manieren om energierepen te maken. Je kunt ervoor kiezen om de repen in de oven te bakken voor een krokante textuur. Als je liever geen oven gebruikt, zijn er ook energierepen die je kunt maken zonder oven. Druk het mengsel stevig in een bakvorm en laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Dit zorgt voor een zachte textuur.
Zelf sportrepen maken geeft je de controle over de ingrediënten, zodat je precies weet wat je eet. Je kunt eindeloos variëren met smaken en texturen door verschillende soorten noten, zaden, fruit en chocolade toe te voegen. Zo maak je gevarieerde en de beste energierepen voor jou. Probeer zelf ook eens energierepen te maken, bekijk hier onze recepten voor energierepen en ontdek hoe lekker en voedzaam jouw eigen creaties kunnen zijn!
Recept 1: Flapjacks met sinaasappel en gember
De traditionele Engelse flapjacks werden in het verleden vooral ’s middags bij de thee gegeten, maar tegenwoordig zijn ze ook populair als energieleverancier voor een workout. Onder andere Dafne Schippers en Gregory Sedoc zijn fan van de energiereep, omdat ze genoeg brandstof leveren en ook nog heerlijk smaken.
Ingrediënten
Recept voor 15 stuks
- 375 gr honing
- 375 gr margarine
- 600 gr havervlokken
- 30 gr Amacx Protein Deluxe vanille
- 50 gr fijngehakte stemgember
- Fijn geraspte schil van een sinaasappel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de margarine in een pan en doe daarna de honing erbij. Roer het tot een egaal geheel.
- Haal de pan van het vuur en voeg de havervlokken, Amacx Protein Deluxe, sinaasappelschil en stemgember toe. Meng alles goed door elkaar.
- Schep het mengsel op de bakplaat en bak de koek in 20-25 minuten af totdat hij goudbruin is.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat het goed afkoelen. Snijd daarna de koek in 15 stukken. De koeken blijven ongeveer één week lekker in een vershoudbox.
Bij een aantal van 15 stuks bevat iedere reep 330 kcal. Daarnaast bevat het 45 gr koolhydraten, waarvan 19 gr glucose en 4 gr vezels. Ook bevatten de repen 7 gr eiwit per stuk.
Recept 2: Pindakaas-banaanrepen
Of het nu als beleg op een boterham is of als hoofdingrediënten van een Energy Bar, pindakaas en banaan vormen een gouden combinatie. Voeg daar havermout aan toe en je hebt een reep die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook energie levert..
Ingrediënten
Recept voor 15 stuks
- 180 gr pindakaas
- 225 gr havermout
- 10 bananen
- 50 gr Amacx Protein Deluxe – Banana
- 50 gr pure chocolade (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Prak de bananen met een vork fijn en meng ze met de pindakaas, havermout en Amacx Protein Deluxe Banana. Naar smaak kan je ook fijngehakte stukjes pure chocolade toevoegen.
- Schep het mengsel op een bakplaat en verdeel het gelijkmatig.
- Bak de repen in 20 minuten af en laat ze goed afkoelen. Snijd daarna de koek in 15 repen.
Iedere reep bevat 224 kcal, 8 gr eiwit en 29 gr koolhydraten, die onder andere bestaan uit 11 gr glucose en 4 gr vezels
Recept 3: Havermoutrepen met dadels, frambozen en blauwe bessen
Dadels, frambozen en blauwe bessen hebben allemaal de stempel ‘Superfood’ gekregen en dat is niet voor niets. Alle drie bevatten ze veel vitamines, mineralen en vezels. Samen zijn ze de perfecte basis voor een energiereep.
Ingrediënten
Recept voor 15 stuks
- 300 gr havermout
- 30 gr Amacx Protein Deluxe – vanille
- 150 ml amandelmelk
- 6 el kokosolie
- 200 gr ontpitte dadels
- 100 gr amandelen
- 4 eieren
- 100 gr frambozen
- 120 gr blauwe bessen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout met de Amacx Protein Deluxe vanille. Smelt de kokosolie en voeg deze, samen met de amandelmelk, toe aan het havermoutmengsel.
- Mix met een blender de dadels, amandelen en eieren tot een gelijkmatig geheel. Roer dit ook door het havermoutmengsel heen.
- Voeg ten slotte de blauwe bessen en frambozen toe.
- Schep het in een bakblik en bak het in ongeveer 20 – 25 minuten af. Laat de koek goed afkoelen voordat je het in 15 repen snijdt. Nadat de repen helemaal zijn afgekoeld, kan je ze ook invriezen.
Bij een aantal van 15 stuks bevat iedere Energy Bar 255 kcal. Daarnaast bevat het 24 gr koolhydraten, waarvan 12 gr fructose en 3 gr vezels. De repen bevatten 11 gr eiwit per stuk.