De prevalentie van voedsel allergieën en intoleranties varieert van 0,2 tot 2,7% van de bevolking voor verschillende voedingsmiddelen. Waarschijnlijk vind je dat percentage wel mee vallen. Maar als (top)sporter vergt het veel aandacht om te kunnen presteren op het moment dat er een voedselallergie of tolerantie wordt vastgesteld. Welke producten kun je nog eten? En hoe voorkom je tekorten en vul je die aan? Dit zijn vragen waar je tegen aan kan lopen op het moment dat er een voedingsmiddel volledig geschrapt moet worden omdat het lichaam anders onaangenaam reageert. Omdat er ongetwijfeld sporters zijn die last hebben van een voedselallergie of een voedselintolerantie zal ik een reeks van blogs gaan schrijven. In die blogs geef ik handige tips over welke alternatieve producten gebruikt kunnen worden om te zorgen voor een volwaardig voedselpatroon en welke sportvoeding je kunt gebruiken of juist moet vermijden.
Coeliakie, wat is dat?
De eerste intolerantie die ik ga uitlichten is coeliakie, ook wel ‘gluten’ genoemd. Coeliakie is een glutenintolerantie. Het is een auto-immuunziekte waarbij de dunne darm beschadigd wordt door gluten. Het komt ook voor dat mensen slecht reageren op het eten van gluten maar dat er geen coeliakie vastgesteld is, die mensen hebben een glutensensitiviteit. Bij glutensensiviteit wordt dan dunne darm dus ook niet beschadigd, in tegenstelling tot coeliakie.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten als tarwe, spelt, gerst, rogge en reguliere haver (haver zonder ‘gluten vrije’ logo van de NCV). Waar worden deze granen in verwerkt? In aardig wat producten die voorkomen in het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander. Producten als brood, koek, cake, taart, pasta en pizza zijn producten die gluten bevatten. Graanproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen als voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Het is mogelijk om een volwaardig dieet te creëren zonder de graanproducten. Als vervanging kunnen de volgende producten gegeten worden.
- Glutenvrije havermout
- Quinoa
- Zilvervliesrijst
- Peulvruchten
- Aardappelen
- Noten
- Groente en fruit
Jodium i.c.m. glutenvrij dieet
Omdat er geen brood gegeten kan worden, wordt er een belangrijke bron van jodium gemist. Jodium draagt bij aan het normaal functioneren van onze schildklier. Om te zorgen dat er geen jodium tekort ontstaat met een glutenvrij dieet kunnen de volgende producten gegeten worden;
- Vis (met name witvis)
- Eieren
- Gejodeerd zout bij het eten (niet te veel)
Voor de bakkers onder ons, je kunt ook zelf brood bakken met bijvoorbeeld maismeel of rijstemeel. Door daar bakkerszout aan toe te voegen krijg je weer wat jodium binnen.
Glutenvrije sportvoeding kopen
Als atleet is het belangrijk om bij zware inspanningen de juiste sportvoeding te gebruiken. Het is dan wel fijn als er genoeg keuze mogelijkheden zijn in een glutenvrije variant, ieder heeft tenslotte zijn of haar eigen voorkeur. Het is bij het uitzoeken van sportvoeding belangrijk om te kijken naar de ingrediënten lijst. Als er één van de eerder genoemde graansoorten inzitten kun je die beter niet eten. Duursport maakt het vinden van glutenvrije voeding heel toegankelijk. Het aanbod glutenvrije sportvoeding is bij Duursport omvangrijk. Het bevat alle nodige sportvoeding die nodig is voor een atleet om goed te presteren en herstellen. Voor de creatievelingen onder ons kun je zelf rijstcakes maken. Wij gebruikte deze veel tijdens trainingskampen en wedstrijden voor de afwisseling met sportvoeding. Dit recept past in een glutenvrij dieet.