Nu Corona het land weer in de greep heeft en er in de nabije toekomst geen hardloopevenementen op de kalender staan, moeten we het voorlopig met onze trainingen doen. Niet alleen omdat we gezond en fit willen blijven, maar ook zodat we straks weer blessurevrij aan de start kunnen verschijnen. Natuurlijk is het niet altijd even leuk om zonder doel te moeten trainen, maar zelfs dit nadeel heeft een voordeel. Nu is het namelijk het perfecte moment om te variëren en experimenteren met voeding en hardlopen, combineer dit ook met hardlooptrainingen. Zo kan je het maximale uit iedere training halen en kan je deze kennis weer gebruiken, wanneer je straks eindelijk weer aan de start van dat leuke evenement staat.
Voeding voor hardlopers
Voor beginnende en ervaren hardlopers blijft het vaak een lastige vraag. Wat kan ik het beste wel en niet eten voordat ik ga hardlopen? Hier is geen standaardantwoord op te geven. Omdat ieder lichaam anders reageert en wij bovendien onze persoonlijke voorkeuren hebben, is het vaak een kwestie van uitproberen. Sommige hardlopers gaan het liefste met een nuchtere maag op pad, terwijl ik bijvoorbeeld de deur niet uitga voordat ik mijn favoriete broodje pindakaas gegeten heb. Wil jij ook gaan experimenteren met jouw voeding voor het hardlopen? Dan vind je hieronder een aantal tips voor de verschillende soorten trainingen.
Tempo- of intervaltraining hardlopen
Een tempo- of intervaltraining is vaak niet langer dan een uur, maar heeft wel een enorm hoge intensiteit. Daarom kan je voor dit soort trainingen het beste wat extra koolhydraten nemen. Ga je in de ochtend trainen? Dan kan je, in plaats van je reguliere ontbijt, kiezen voor een bakje Griekse yoghurt met de Energy Sport Muesli van Amacx. Deze muesli is op basis van fruit, granen en noten en zorgt dat je met een volle tank aan de training begint. Ga je later op de dag trainen, dan kan je natuurlijk kiezen voor een banaan of een boterham met pindakaas of jam. Daarnaast is een energiereep van bijvoorbeeld Amacx, Born of PowerBar een lekker tussendoortje waarmee je het lichaam ook van extra koolhydraten voorziet.
Herstel na hardlopen
Hoewel sommige lopers het wel eens vergeten, is een goed herstel ook onderdeel van een intensieve training. Natuurlijk is rust daarbij heel belangrijk, maar ook voldoende eiwitten kunnen na de training bijdragen aan een goed herstel. Een eiwitrijke maaltijd is daarom altijd een goed idee na een vroege tempotraining. Heb je direct na de training nog niet zoveel eetlust? Dan is een eiwit shake zoals de Protein Deluxe een goed alternatief. Deze bevat veertig tot zestig gram eiwitten per shake en is bovendien erg lekker.