Loading cart...
Categorieën

Hardlopen in Coronatijd

Alle categorieën MountainbikenEnergie RepenFietsonderhoud

We gaan het niet mooier maken dan het is. De lockdown, thuiswerken en de avondklok en alle andere beperkingen, het is een hele moeilijke tijd. Er kunnen veel woorden aan vuil gemaakt worden, maar klagen gaat niks aan de situatie veranderen.

Doelen stellen en hardlopen

Als sporter leer je om je voornamelijk te focussen op hetgeen je invloed hebt; je training, voeding, slaap etc. Factoren waar je geen invloed hebt zoals het parcours, de weersomstandigheden bij een wedstrijd of het tempo waar de hazen (tempomakers) op weg gaan kun je beter accepteren dan je hier druk om maken. Dat geldt ook voor deze Coronacrisis.

Om het beste te maken van een moeilijke tijd is het belangrijk om nieuwe uitdagingen te zoeken. Dit kan zijn door een nieuw (trainings)doel te stellen, zwakke plekken te willen verbeteren, of te experimenteren met training of voeding. Een nieuwe uitdaging of doel zal ervoor zorgen dat je veel positiever de dag doorkomt, en minder bezig bent met de beperkingen die er helaas zijn.

Trainingsschema 10 km

Nieuw (trainings)doel hardlopen

Een doel stellen is altijd goed. Wil je je graag richten op het verbeteren van je 10 kilometer of halve marathon? Probeer dan je anaerobe drempel (threshold) te bepalen, en deze te verbeteren via intervaltraining. Je zult zien dat als deze geleidelijk steeds sneller wordt, wat wil zeggen dat je met dezelfde intensiteit, hartslag, een hoger tempo loopt.

Hardlopen verbeteren

Hardlopers hebben vaak last van dezelfde terugkomende blessures; kuiten, achillespees of de knie. Blessures die soms voorkomen hadden kunnen worden voorkomen. Aangezien er op korte termijn geen wedstrijden georganiseerd kunnen worden is het niet erg om een looptraining per week te vervangen voor een training bestaande uit stabiliteitsoefeningen! Op langer termijn een goede investering in je lijf en prestaties!

Trainingsschema Marathon

Experimenteren hardlopen

Een periode zonder wedstrijden is een goed moment om te experimenteren met training of voeding. Zeker als je lange afstanden loopt, en in het najaar een marathon hoopt te lopen, is het erg zinvol om het voorjaar te gebruiken om (een deel van) een marathonvoorbereiding te doen. Dat geeft je lichaam de mogelijkheid om te wennen aan de belasting, maar ook aan het innemen van de juiste voeding tijdens en na zo’n training.

Koolhydraatinname is essentieel om een goede marathon te lopen. Je energievoorraad wordt langzaam uitgeput, maar door om de 5 km een gelletje en/of sportdrank in te nemen kan je deze voorraad op peil houden. Grofweg kun je zeggen dat hoe meer je inneemt, hoe beter het is. Echter moet je maag- & darmstelsel wel getraind worden om deze koolhydraten op te kunnen nemen, zonder tijdens het lopen te moeten stoppen voor een sanitaire stop. Probeer daarom om iedere 2 weken iets meer koolhydraten tijdens het lopen in te nemen. Kijk daarbij ook wat je lekkerder en prettiger vindt, een gelletje, sportdrank of misschien zelfs wel een reepje.

Hopelijk geeft dit weer frisse moed en energie om de laatste loodjes Coronacrisis te gebruiken om je sportieve prestaties een boost te geven!

Succes en blijf gezond!

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact