Loading cart...
Categorieën

Hardlopen na corona

Alle categorieën VoedingsadviesGran Fondo adviesVoedingsschema hockey

We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken, iemand in je omgeving, of je loopt zelf Corona op. Dat is schrikken en het begin van een spannende periode. Gelukkig komt het merendeel van de mensen er met milde klachten vanaf, maar we horen steeds vaker dat er nog lang sprake blijft van vermoeidheid, kortademigheid en spierpijn. Hardlopen is dan nog ver weg… Om je toch weer in beweging te krijgen kan je in deze blog lezen wat je kunt doen om op een verantwoorde manier zo snel mogelijk weer hard te kunnen lopen.

Bewegen, maar niet sporten

Begin met bewegen op lage intensiteit. Bijvoorbeeld een paar keer per dag een klein rondje wandelen of fietsen. Dit moet klachtenvrij zijn voordat je kunt beginnen met het echte sporten. Let er hierbij op dat je makkelijk kunt blijven praten, het moet dus nog niet als sporten aanvoelen. Je zult merken dat de eerste keer onwennig is, en je hartslag toch verhoogd is. Probeer steeds iets langer te wandelen of fietsen, mits je klachten niet verergeren, want uiteindelijk moeten ze zelfs minder worden. Het is verstandig om pas te beginnen met hardlopen als je weer zonder kortademigheid kunt wandelen/ fietsen, en na afloop geen spierpijn hebt.

Stabiliteitsoefeningen

Als dit goed gaat kun je beginnen met het uitvoeren van een aantal (lichte) stabiliteitsoefeningen. We weten dat de spierkracht na een corona besmetting minder is geworden, en dit is een risicofactor om blessures te ontwikkelen. Het is dus zaak om die kracht eerst weer terug te krijgen voordat je begint met hardlopen. Dit wil best snel gaan. Neem eens een kijkje op YouTube, daar staan genoeg leuke en uitdagende oefeningen beschreven.

Let ook op extra eiwitinname, zodat je de spiergroei stimuleert. Denk aan de Amacx Proteïne Brownies, of de Amacx Protein Deluxe. Hier kun je een shake van maken, maar ook verwerken in je pannenkoeken, havermoutpap etc.

Hardlopen

Yes, je kunt weer een beetje hardlopen! Ook hierbij is het belangrijk om rustig en stapje voor stapje op te bouwen. Begin met een try-out loopje, bijvoorbeeld 10 keer 1 minuut, om weer gewend te raken aan de beweging en de belasting. Hierbij is het belangrijk om zowel het gevoel tijdens als daags na je try-out te monitoren. Heb je behoorlijke spierpijn, herhaal dan dezelfde training nog een keer tot de na-reactie afneemt. Om je spieren optimaal te laten herstellen kun je bovengenoemde eiwitproducten innemen, maar ook de inname van magnesium is goed voor je spierherstel. Magnesium draagt namelijk bij aan het behouden van sterke en soepele spieren. Magnesium heeft een belangrijke functie in het behoud van vloeistoffen in je lichaam, wat tijdens sporten, wanneer je je spieren uitdroogt, erg belangrijk is.

In de opbouw kun je de simpele stelregen hanteren om de eerste weken maximaal 5 min per training toe te voegen. Ga je progressiever opbouwen, dan neemt de kans op een (overbelastings)blessure toe

Heel veel succes, stay safe!

Voetnoot: Bij ernstige klachten is het aan te raden om een arts of specialist te consulteren. Deze blog is gericht op milde klachten en betreft algemene adviezen.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact