Gefeliciteerd! Als je dit stuk leest betekent dit waarschijnlijk dat je wilt beginnen met hardlopen. De felicitatie is niet alleen omdát je wilt gaan hardlopen, maar ook omdat je je verdiept in de materie voordat je zomaar begint met lopen. Een waardevolle eerste stap, want hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans op een succesvolle start van jouw hardloopcarrière.
Hardlopen rustig opbouwen
Een van de meest gemaakte fouten bij het beginnen met hardlopen is te hard van stapel lopen. Want als je de vorige keer 7 minuten over een kilometer deed, dan moet dat nu toch sneller kunnen? Waarschijnlijk lukt dit je een paar keer, maar niet zonder risico’s. Hardlopen is een belastende sport voor onder andere spieren en gewrichten, dus het is van groot belang deze spieren en gewrichten langzaam te laten wennen aan de herhalende bewegingen en bijbehorende klappen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een app of online schema, waarbij je rustig opbouwt en zo aan een duurzame hardloopcarrière werkt.
De juiste hardloopschoenen
Een van de voordelen van hardlopen is dat het een voordelige sport is: je hebt geen duur abonnement nodig en je kunt gewoon bij je eigen voordeur beginnen. Toch is het raadzaam een investering in jouw lichaam te doen, en wel in de vorm van hardloopschoenen. Speur hiervoor niet online naar aanbiedingen van jouw favoriete merk of aantrekkelijke kleurtjes, maar ga naar een gespecialiseerde hardloopspeciaalzaak om de voor jou perfecte hardloopschoen aan te laten meten. Deze winkels beschikken over professionele apparatuur om jouw looptechniek te analyseren, en zo te bepalen wat voor type loper jij bent en waar jij eventueel extra ondersteuning nodig hebt. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
Sportvoeding voor beginnende hardlopers
Voor iedereen geldt dat de fundering van een gezond voedingspatroon gelegd wordt in de basisvoeding. Denk hierbij aan voldoende fruit, groenten en vezels uit volkorengranen als tarwe en haver. Voor hardlopers is deze gezonde basisvoeding echter van een iets groter belang, want met name ná een training is jouw immuunsysteem iets vatbaarder voor infecties. Niets om je zorgen over te maken, maar wel goed om hier rekening mee te houden. Gezonde voeding helpt je jouw immuunsysteem op peil te houden en zo infecties buiten de deur te houden. Bij trainingen korter dan zestig minuten is het in principe niet nodig om sportvoeding te gebruiken, maar het kan je wel aan net dat extra beetje energie helpen als je bijvoorbeeld direct na je werk wilt gaan lopen. Op zeer warme dagen is het aan te raden water of een isotone sportdrank te gebruiken; ook al is je training korter dan een uur, je zweet een stuk meer wat direct invloed heeft op je training.
Herstel voor hardlopers
Minstens net zo belangrijk als de training zelf is het herstel hiervan. Zoals gezegd functioneert je immuunsysteem wat minder optimaal, maar ook de kleine spierscheurtjes die door het lopen zijn ontstaan worden door rust hersteld. Dit leidt tot een toename in spierkracht, wat je volgende trainingen weer ten goede komt. Let er qua voeding op dat je na het lopen een combinatie maakt tussen eiwitten en koolhydraten, zodat de herstelprocessen in het lichaam goed in gang kunnen worden gezet. Wanneer je begint met hardlopen is het nog niet nodig hier aparte eetmomenten voor in te lassen, dus je kunt het bijvoorbeeld combineren met een gezonde lunch of avondmaaltijd. Giert jouw lichaam echter van de honger en is de eerstvolgende maaltijd nog ver weg? Dan kan een snack als Griekse yoghurt met fruit of een herstelreep bijvoorbeeld uitkomst bieden. Let er tot slot op dat je voldoende slaapt, want zoals Joop Zoetemelk terecht zei: ‘de Tour win je in bed’.