‘Kan ik het best iets eten voor ik ’s ochtends de deur uitga voor mijn rondje hardlopen, of is het beter om dit op een nuchtere maag te doen? En als ik dan iets eet voor mijn training, wat kan ik dan het beste nemen?’ Dit zijn vragen die veel hardlopers hebben, maar waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het gaat erom wat het doel is van een training, maar ook wat bij jouw voorkeuren past. We geven je hierbij een aantal tips zodat jij voor jezelf uit kan vinden wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt.
Voedingsstoffen hardlopers
Allereerst nog even terug naar de basis, want wat zijn ook alweer de voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens het hardlopen? Koolhydraten! Deze koolhydraten zitten als glycogeen opgeslagen in je spieren en lever en bieden genoeg energie om tot ongeveer 90 minuten rustig te kunnen hardlopen. Hoe beter deze voorraad glycogeen is aangevuld, hoe beter jouw lichaam kan presteren door dit als energiebron te gebruiken. Is deze voorraad leeg, dan zal het overschakelen op enkel de verbranding van vet om dit als energiebron te gebruiken: een inefficiënt proces waarbij het niet mogelijk is op hoge snelheden te kunnen lopen.
Hardlopen voor het ontbijt
Nu we weten dat het lichaam het best presteert op een goedgevulde glycogeenvoorraad en dat vetverbranding een minder goede energieleverancier is, begrijp je ook beter wat er met jouw lichaam gebeurt wanneer je vóór het ontbijt gaat hardlopen. De glycogeenvoorraad is op dit moment niet optimaal aangevuld waardoor je vanaf het begin al relatief meer vet verbruikt dan glycogeen. Deze hogere vetverbranding klinkt misschien als muziek in de oren, maar dit zorgt er ook voor dat je alleen maar op een rustig tempo kunt lopen en dit normaliter maximaal een uur volhoudt. Ga je dus op een nuchtere maag de deur uit, zorg er dan voor dat je training hierop aansluit door het bij een rustig duurloopje te houden.
Hardlopen na het ontbijt
Wanneer je na het ontbijt gaat hardlopen beschik je over een optimale voorraad glycogeen, waardoor je langer én harder kunt lopen dan wanneer je niet ontbeten hebt. Echter, het is hierbij wel weer noodzakelijk dat je twee tot drie uur wacht voordat je deur uitgaat om maag- en darmproblemen te voorkomen. Kies daarom voor een ontbijt dat niet te veel vezels en vet bevat, zoals wit brood met appelstroop of yoghurt met wat muesli en fruit. Wanneer je na het ontbijt gaat lopen is de kans ook groter dat je een minder lang herstel nodig hebt, omdat je de spierschade op deze manier beperkt. Train je dus meerdere dagen achter elkaar? Loop dan zoveel mogelijk na het ontbijt om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.
Doe wat voor jou werkt
We weten nu hoe de processen in het lichaam werken, maar wat betekent dit voor jouw hardlooptraining? Dit blijft heel persoonlijk en voor iedereen anders, maar in het algemeen kunnen we stellen dat het prima mogelijk is om een kort en rustig rondje hard te lopen voor het ontbijt, tot maximaal een uur. Zorg ervoor dat je direct na deze training een ontbijt neemt dat rijk is aan zowel koolhydraten als eiwitten, om het herstel direct in gang te zetten. Ben je een iets meer gevorderde hardloper en train je wel eens twee keer per dag? Dan kun je deze nuchtere training heel specifiek inzetten om aan jouw prestaties bij te dragen: ga bijvoorbeeld direct na het opstaan voor een nuchter rondje, en doe ditzelfde nog een keer na een voedzaam ontbijt of aan het eind van de dag. Zo optimaliseer je het herstel en leer je jouw lichaam tevens om in een iets meer uitgeputte staat te kunnen presteren. Deze methode pas je ook makkelijke toe door een lange duurloop in tweeën te hakken en hem zo gespreid over de dag te doen.