Het herstel na een training of wedstrijd is in sommige gevallen net zo belangrijk als de training zelf. Tijdens een training of wedstrijd worden de glycogeenreserves verbruikt en de spieren deels afgebroken. Dat laatste klinkt misschien niet positief, maar dat is het wel. Tijdens een inspanning ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Deze scheurtjes worden dankzij de rust en de eiwitten in onze voeding weer hersteld, waardoor ze uiteindelijk sterker worden.
Voor het herstel van een korte inspanning kan het lichaam voldoende glycogeen en proteïne uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon halen. Maar duursporters die langer dan een uur intensief trainen, doen er vaak goed aan om dat herstel een handje te helpen. De hiervoor ontworpen hersteldranken bestaan voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. Ook bevatten de meeste hersteldranken bijvoorbeeld mineralen zoals magnesium, welke ondersteuning biedt bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding.
Hardlopen en schaatsen
Tijdens een zware training of een lange wedstrijd maakt het lichaam gebruik van de glycogeenvoorraad in de lever en de spieren. Vooral in de eerste twee uur na de training zijn de spieren in staat om hun reserves weer aan te vullen. Omdat er vaak na het sporten, dankzij verschillende hormonen, geen eetlust is, is een hersteldrank de ideale manier om de glycogeenvoorraad aan te vullen. Naast de aanvulling van de glycogeenvoorraad, moet ook het spierherstel direct na de training in gang worden gezet. Dankzij de eiwitten in de hersteldrank worden de spieren ondersteunt om snel te herstellen na de training.
Hardlopen en schaatsen zijn beide voorbeelden van sporten waarbij het lichaamsgewicht gedragen moet worden. Dat zorgt voor een andere belasting op het lichaam dan bijvoorbeeld bij zwemmen of fietsen. Uit onderzoek van de School of Medical Scienes uit Victoria, Australië is gebleken dat twee delen koolhydraten en één deel eiwit de ideale verhouding is voor lichaamsdragende sporten. Hersteldranken met deze verhouding zijn onder andere de Recovery Drink van Amacx en Protein Recovery van High 5.
Wielrennen en MTB
Ook bij wielrenners en mountainbikers kunnen de koolhydraatreserves het beste worden aangevuld direct na de training. Omdat deze sporters geen lichaamsdragende sport beoefenen, ligt de ideale verhouding koolhydraten en eiwitten iets anders. Uit hetzelfde onderzoek van de School of Medical Science is gebleken dat het lichaam van een fietser het beste ondersteunt wordt in spierherstel met drie delen koolhydraten en één deel eiwit. Koolhydraten dragen namelijk bij tot het herstel van de normale werking van de spieren na zeer intensieve en/of langdurige lichaamsbeweging die tot spiervermoeidheid en depletie van de glycogeenvoorraad in skeletspieren heeft geleid. Eiwitten ondersteunen daarbij ook snel herstel van de spieren na de training of inspanning. Een hersteldrank met deze verhouding (3 delen koolhydraten en 1 deel eiwit) is bijvoorbeeld de Alles-in-1 Sportdrank van PeptiPlus.
Triathlon
Dankzij de combinatie van wielrennen, hardlopen en zwemmen is een hersteldrank voor een triatleet onmisbaar. Net als bij de hardlopers is de verhouding twee delen koolhydraten en één deel eiwit ideaal voor een triatleet. Daarnaast kan ook een BCAA supplement ter aanvulling worden gebruikt.
BCAA staat voor Branched Chain Amino Acid en is een aminozuurketen waar onder andere Leucine, Isoleucine en Valine in zitten. Deze essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt, daarom moet het lichaam ze uit de voeding halen. In sommige hersteldranken, zoals de Recovery Drink van Amacx, zitten alle drie de aminozuren. Daarnaast zijn er ook losse BCAA supplementen van onder andere Virtuoos en Amacx te koop.