Ken je dat gevoel? Dat je heerlijk aan het lopen of fietsen bent, maar dat je plotseling volledig geparkeerd staat. Je bent de spreekwoordelijke man met de hamer tegengekomen en elke vorm van inspanning is je bijna te veel. Het liefst wil je stoppen of afstappen. Dit noem je een hongerklop. We hebben er bijna allemaal wel eens last van gehad. In dit artikel geef ik jullie graag wat tips mee om een hongerklop zoveel als mogelijk te voorkomen.
Wat is een hongerklop?
Om erachter te komen hoe je een hongerklop kunt voorkomen, is het belangrijk om te weten wat een hongerklop precies is. Door middel van je dagelijkse voeding en eventuele aanvullende sportvoeding krijg je koolhydraten binnen. Deze koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose; deze vorm van brandstof is direct beschikbaar voor jouw lichaam. Wanneer er meer glucose in je lichaam zit dan nodig wordt dit in de spieren en lever opgeslagen in de vorm van glycogeen, om als energiereserves te dienen.
Tijdens het sporten gebruikt je lichaam dus glucose. Wanneer er geen glucose meer beschikbaar is wordt de glycogeenvoorraad ook aangesproken. Voldoende brandstof zorgt er op deze manier voor dat jij jouw sportieve uitdaging met goed resultaat kunt volbrengen. Wanneer er echter onvoldoende glycogeen in jouw lichaam zit moet je lichaam dit aan gaan maken. Dit kost energie, wat ten koste gaat van jouw inspanning. Het vermoeide gevoel wat hierdoor wordt veroorzaakt staat bekend als de hongerklop.
Hongerklop voorkomen
Nu je weet wat een hongerklop is en hoe het wordt veroorzaakt, wordt ook duidelijk hoe je een hongerklop kunt voorkomen. Een hongerklop is te voorkomen door ervoor te zorgen dat je lichaam altijd voldoende brandstof heeft om glucose en glycogeen aan te maken. Dit doe je om genoeg en op tijd te eten, zowel voor als tijdens de inspanning. Natuurlijk haal je uit je dagelijkse voeding al de nodige koolhydraten. Zo kun je de dag alvorens je een zware sportieve inspanning gaat leveren een koolhydraatrijke maaltijd nemen. Denk hierbij aan een bord pasta. Op de dag van de inspanning kun je nog wat ‘snelle koolhydraten’ tot je nemen. Koolhydraten die snel door je lichaam wordt opgenomen. Deze zitten bijvoorbeeld in bananen of sportgels of -repen. Voor sporters is het dan ook zeker aan te raden om ook sportvoeding te gebruiken. Er zijn vele soorten energierepen en energiegels verkrijgbaar, die jou te allen tijde voorzien van voldoende energie. Daarbij is het ook belangrijk dat je genoeg drinkt, zodat jouw lichaam zo snel mogelijk de koolhydraten kan opnemen en omzetten in energie. Het makkelijkste is dan om een sportdrank te pakken.
Toch een hongerklop?
Het kan altijd gebeuren dat je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, te maken krijgt met een hongerklop. Hoewel het in zo’n geval lastig is je energievoorraad snel weer volledig op peil te krijgen, is het aan te raden om snelle koolhydraten tot je te nemen om zo je lichaam snel weer te voorzien van glucose. Dit kun je doen door middel van het eten van energygels, energybars of een isotone sportdrank. Ook kun je kiezen voor druivensuiker of een snoepje, al moet je wel oppassen dat te veel koolhydraten in één keer ervoor kan zorgen dat je last krijgt van je maag of darmen. De goudentip van ons is: neem eerst een energiegel direct gevolgd door een energiereep!
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Begin dus goed voorbereid aan jouw sportieve uitdaging.