Dan denk je lekker een uurtje te gaan sporten, de stress van een drukke werkdag eruit te zweten, of een training op weg naar je grote doel te doen, krijg je last van hoofdpijn. Je wilt juist sporten om het geluk hormoon endorfine vrij te laten komen, dan zit je niet te wachten op dat vervelende gevoel van hoofdpijn. Helaas krijgen veel sporters namelijk tijdens of na het sporten last van hoofdpijn. Deze blog bevat tips om deze vervelende klacht te voorkomen.
Gevolgen van een slechte (beweeg)houding
Een van de mogelijke oorzaken van hoofdpijn kan je houding tijdens het sporten zijn. Hoofdpijn kan namelijk ontstaan door te veel spanning op je rug- en nekspieren. Als je een gebogen houding hebt, bijvoorbeeld tijdens het fietsen, dan neemt de kans op zo’n klacht toe. Ook hardlopers, voetballers, hockeyers en andere sporters met een verkeerde houding kunnen dus last krijgen. Belangrijk is om altijd rechtop (hard) te lopen, alsof er een touwtje (á la een marionet) aan je hoofd trekt. De beste houding is een trotse houding, waarbij je dus een rechte rug, en nek hebt.
Hoe ergonomisch is jouw werkplek?
Naast een trotse houding tijdens het sporten is ook een goede werkplek draagt bij aan een goede houding. Is de afstelling van je bureau niet goed, bijvoorbeeld te laag, of zit je veel onderuit, dan neemt de kans op spanning in ruk en nek toe. Wil je dus lekker sporten? Kijk dan ook even naar je werkplek.
Als je stijfheid in deze regio ervaart is het zinvol om langs te gaan bij een masseur of (manueel) fysiotherapeut om het los te laten maken. Vervolgens kun je met gerichte oefeningen voor je romp en rug werken aan het verbeteren van die houding, dit zijn de befaamde core stability oefeningen.
Voldoende drinken voor en tijdens het sporten
Daarnaast is een veel voorkomende oorzaak te weinig eten en drinken voor je training. Voldoende drinken is tijdens het sporten, zeker bij een lange training of workout, erg belangrijk. Zo voorkom je ook onder andere spierkrampen, maar dus ook hoofdpijn. Je hersenen hebben bij te weinig vocht inname namelijk een tekort aan water. Om zo het beschikbare vocht te gebruiken zetten je bloedvaten uit, waardoor dit een drukkend gevoel kan geven: hoofdpijn.
Energievoorraad tijdens het sporten
Naast vocht is zeker zo belangrijk hetgeen je voor je training inneemt. Zo weten we dat trainen op een nuchtere maag, of met een lage koolhydraatinname, dus wanneer je relatief weinig gegeten hebt en dus weinig energie tot je beschikking hebt, je bloedsuikerspiegel lager wordt en dit hoofdpijn kan veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je gedurende de dag gebruik maken van elektrolyten tabletten, deze bevatten essentiële mineralen en zorgt ervoor dat het vocht sneller opgenomen wordt ten opzichte van water. Dit is dus een eenvoudige en lekkere manier om gehydrateerd te blijven. Vlak voor je training of workout zou je een hoeveelheid isotone drank kunnen nuttigen. Deze bevat meer koolhydraten (en dus meer energie) en zorgt er dus voor dat je met een goed gevulde suikerspiegel begint aan je training.