Tijdens zware inspanning verlies je veel lichaamsvocht. Het is dan ook belangrijk om voor en tijdens het sporten voldoende vloeistof tot je te nemen, om zo uitdroging te voorkomen en tevens ook zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. In dit artikel nemen we onder de loep hoeveel een wielrenner moet drinken tijdens het sporten.
Drinken voor het wielrennen
Het is hoe dan ook aan te bevelen om voor het wielrennen al te beginnen met drinken. Op deze manier breng je jouw vochtvoorraad op peil en kun je tevens voedingsstoffen tot je nemen, om je zo goed mogelijk te kunnen inspannen. Denk bijvoorbeeld aan een sportdrank met koolhydraten en elektrolyten. De koolhydraten zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt voor de fietstocht, en de elektrolyten zorgen ervoor dat de kans op kramp tijdens het fietsen kleiner is.
Het is hoe dan ook aan te bevelen om zo’n 2 uur voor het fietsen 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Een half uur voor het fietsen kun je dan nog een halve liter drinken, om zo goed beslagen ten ijs te komen.
Drinken tijdens het wielrennen
Of je moet drinken tijdens het wielrennen hangt af van de soort inspanning die je gaat leveren. Vooropgesteld; het heeft natuurlijk altijd de voorkeur om te drinken tijdens het wielrennen, maar het is simpelweg niet altijd mogelijk. Als je bijvoorbeeld op hele hoge intensiteit gaat fietsen tijdens een tijdrit, heb je simpelweg niet de gelegenheid om te drinken. De kans op uitdroging bij een korte en intensieve inspanning is ook niet zo groot. Daarom is het dus ook zo belangrijk dat je voorafgaand aan de inspanning al voldoende vocht tot je genomen hebt.
Bij matige en langere inspanningen is het wel belangrijk dat je al snel begint met drinken en dit gedurende de inspanning ook te blijven doen. Hierbij is het belangrijk dat je niet afgaat op je dorstgevoel; wanneer je pas begint met drinken op het moment dat je dorst krijgt ben je feitelijk al te laat. Bij een gemiddelde inspanning op de racefiets dien je als uitgangspunt te nemen dat je een bidon van 500ml per half uur leegdrinkt. Op deze manier blijft het makkelijk te overzien en goed bij te houden. Heel veel meer drinken kan nadelig werken omdat er dan kans bestaat dat je last van je maag krijgt. Zorg dus dat je voldoende bidons meeneemt tijdens je fietstocht, of dat je onderweg je bidons bij kan vullen.
Wanneer je de Isotonic Energy Drink neemt van Amacx heb je een goed uitgebalanceerde sportdrank die je voorziet van de benodigde koolhydraten én elektrolyten. Wil je sportdrank gemakkelijk mee kunnen nemen onderweg? Neem dan de Amacx Hydro Tabs, echter ondersteunen deze bruistabletten enkel je vochtbalans en geven ze geen energie.
Drinken na het wielrennen
Wanneer je klaar bent met jouw fietstocht is het zaak dat je direct je verloren vocht weer aanvult. Op deze manier geef je jouw lichaam de gelegenheid om optimaal te herstellen van jouw inspanning. Drink vooral een hersteldrank met voldoende eiwitten en koolhydraten, om zo de benodigde reserves in het lichaam weer aan te vullen. Hoe eerder je een hersteldrank na de inspanning neemt, hoe beter. Probeer in ieder geval niet langer dan een half uur te wachten met het drinken van een hersteldrank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Recovery Drink van Amacx.
Luister naar je lichaam
Let op: alle hoeveelheden genoemd in dit artikel dienen als uitgangspunt te worden gezien. Het is belangrijk dat je altijd goed luistert naar je lichaam en ook de omstandigheden in ogenschouw neemt. Zo verlies je op een bloedhete zomerdag meer vocht dan tijdens een koude winterrit. Toch moet bij fietsen in de winter het drinken niet onderschat worden; ook bij kou verliest je lichaam het nodige aan vocht. Kijk wat voor jou lichaam prettig aanvoelt en waar jouw fietsprestaties het beste bij zijn. Veel succes!