Ken je die trance tijdens het hardlopen, wanneer je alleen maar je eigen voetstappen hoort en het verder helemaal stil is? Dat zijn de momenten waarop je vaak het meest geniet van het lopen en je helemaal op kunt gaan in de natuur waar je doorheen loopt. Maar wacht, wat is dat klotsende geluid dat ineens op komt zetten? Hier had je niet om gevraagd! Dit is het geluid van water in je maag, maar gelukkig is er een manier om dit te voorkomen zodat je alleen nog maar fluitende vogeltjes hoort.
Wat is isotone sportdrank?
Isotone sportdrank is een drank waarin dezelfde concentratie deeltjes (suikers en mineralen) zit als in ons bloed, waardoor deze goed door het lichaam opgenomen kan worden. Een isotone sportdrank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100ml. De koolhydraten leveren de energie om de fysieke inspanning vol te kunnen houden, terwijl de mineralen ervoor zorgen dat de vochtbalans op peil blijft. Perfect dus om tijdens inspanning te gebruiken
Naast isotone sportdranken is er ook hypertone sportdrank, die met meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml ideaal is om vóór inspanning te gebruiken. De laatste vorm is de hypotone sportdrank, die minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml bevat en daarmee perfect is om na inspanning tekorten weer mee aan te vullen.
Wat is beter: isotone sportdrank of water?
Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is er iets meer context nodig. Zo hangt het af van het type inspanning dat je gaat leveren, en of je nog andere (sport)voeding gebruikt waar suikers en mineralen inzitten. Je kunt over het algemeen hanteren dat relatief lage inspanningen, bijvoorbeeld in hartslagzones 1 en 2, tot 75 minuten prima te doen zijn met alleen water.
Wordt de inspanning echter intensiever of langer dan deze 75 minuten? Dan kan het gebruiken van isotone sportdrank een goede manier zijn om je energieniveau hoog te houden. Let er hierbij wel op dat je niet óók nog energierepen met toegevoegde mineralen gebruikt, omdat je zo aan een te hoge concentratie suikers en mineralen kunt komen. Net zoals te weinig energie wil je een overschot aan energie ook voorkomen.
Heb je snel last van een klotsende buik tijdens het hardlopen, of wil je tijdens het fietsen je energie uit repen halen in plaats van uit sportdrank? Dan kan een koolhydraatarme sportdrank uitkomst bieden. Zo vul je wel het vocht en de mineralen aan die je door middel van zweet verliest, maar krijg je geen (onnodige) suikers binnen.
Isotone sportdranken
De meeste isotone sportdranken zijn verkrijgbaar in poedervorm, die je zelf in een bidon met water kunt mixen. De smaken zijn meestal gebaseerd op fris fruit en zijn zowel met als zonder cafeïne verkrijgbaar.
Omdat er zoveel keuze is kan het handig zijn om eerst een paar verschillende sachets te gebruiken, om zo je favoriete smaak en merk te kiezen. Daarbij kun je bijvoorbeeld het veelgebruikte Maurten proberen, of de iets zachter geprijsde Energy Drink van High5.
Mocht je enthousiast zijn geworden over het gebruik van isotone sportdrank, dan wil je ik heel graag nog een laatste tip meegeven: probeer dit alsjeblieft eerst goed uit tijdens een training, zodat je goed weet hoe je lichaam hier tijdens inspanning op reageert. Als het bevalt ben je helemaal ready om het ook in je wedstrijdstrategie toe te passen. Alvast heel veel succes aan alle concurrenten die je gaan proberen bij te houden 😉