Energiegels, sportdranken, energierepen; het aanbod van sportvoeding is tegenwoordig enorm. Dankzij dit grote aanbod is er voor iedere uitdaging en iedere sporter het juiste product. Maar hoe weet je nu welke sportvoeding het beste bij jou past? Dat hangt van een hoop zaken af.
Extra energie tijdens sporten
Soms kan je wel wat extra energie gebruiken. Tijdens lange fietstochten, duurtrainingen en grote zwemafstanden haalt het lichaam de energie uit de glycogeenvoorraad. Deze voorraad is opgeslagen in de lever en in de spieren. Zodra deze voorraad opraakt, schakelt het lichaam automatisch over op de vetverbranding. Het vervelende gevoel dat daarbij komt kijken, kennen wij als ‘de man met de hamer’. En deze willen we natuurlijk liever niet tegenkomen onderweg. Gelukkig hoeft dat ook niet! Door vlak voor en tijdens een inspanning gebruik te maken van sportvoeding zoals bijvoorbeeld een sportdrank, een energiegel of een energiereep krijgt het lichaam voldoende extra koolhydraten binnen. Deze koolhydraten worden omgezet in glycogeen en zorgen zo voor de broodnodige nieuwe brandstof. Op deze manier kom je dus nooit met een lege tank te zitten als je voldoende tot je neemt.
Een energiegel, een sportdrank of een energiereep?
Of je het beste voor een energiegel, een sportdrank of een energiereep kan kiezen, is erg persoonlijk en hangt bovendien af van de intensiteit van de sport, training of het evenement. Zo kan een lekkere en zoete sportdrank een fijne dorstlesser zijn tijdens een zware zwemtraining. En een energybar kan bijvoorbeeld tijdens een lange tocht op de fiets een hongerklop helpen voorkomen. Daarnaast vinden veel fietsers de stevige bite van zo’n reep een heerlijke afwisseling na een paar bidons vol water of sportdrank. Een drinkgel kan weer ideaal zijn tijdens een hardloopronde. Dankzij de structuur van deze sportvoeding kan je het makkelijk wegslikken. Ook past het bovendien gemakkelijk in een zak of een runningbelt. Het is vooral belangrijk om je te realiseren dat al deze sportvoeding doet waar het voor gemaakt is en dat is energie leveren. Neem jij liever een energygel mee naar het zwembad of een sportdrank op de fiets? Dan kan je er nog steeds vanuit gaan dat het product zijn werk doet.
Hypotone, isotone en hypertone sportdrank
Bij een sportdrank wordt er vaak aangeven dat deze hypotoon, isotoon of hypertoon is. Deze aanduiding geeft het aantal gram koolhydraten per honderd milliliter sportdrank aan. Een hypotone sportdrank, zoals de Amacx Hydro Tabs, bevat minder dan vier gram koolhydraten per honderd milliliter drank en zijn daarom ideaal voor inspanningen tot ongeveer negentig minuten.
Een isotone sportdrank bevat tussen de vier en acht gram koolhydraten per honderd milliliter en staat ook wel bekend als dorstlesser. Daarom wordt dit soort sportdrank gebruikt voor langere trainingen en zwaardere inspanningen tussen de één en twee uur. Op Duursport.nl vind je een grote selectie van isotone sportdranken waaronder de Isotonic Energy Drink van Amacx.
Als laatste zijn er de hypertone sportdranken zoals de Super Sports Fuel van Amacx en de Drink Mix 320 van Maurten. Deze bevatten meer dan acht gram koolhydraten per honderd milliliter sportdrank en zijn bedoeld voor de echt lange en zware inspanningen.
Dieet en sportvoeding
Natuurlijk is al deze sportvoeding te koop in verschillende soorten en met verschillende smaken. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan zijn er genoeg producten te vinden bij Duursport.nl. Ook met een lactose– of glutenintolerantie is er voldoende keuze. Bij de meeste drinkgels en energiegels kan je kiezen tussen een variant met en zonder toegevoegde cafeïne. Deze stof kan je namelijk helpen om net dat beetje extra te geven, maar is zeker niet geschikt voor iedere sporter. Ben je jonger dan 16 jaar, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan kan je cafeïnerijke sportvoeding beter even laten staan.