Loading cart...
Categorieën

Koolhydraten onder vuur: sportdrank

Alle categorieën VoetbalEnergie GelsVoedingsschema wielrennen

In elke sportkantine werden ze wel verkocht; kleine flesjes met een oranje dop, gevuld met het bekende, felgekleurde sportdrankje. Inmiddels schieten de initiatieven om sportkantines gezonder te maken de grond uit en zijn de flesjes veelal verleden tijd. De reden? Het gebruik van sportdrank zou leiden tot overgewicht bij de jeugd. Hoe komt sportdrank aan zo’n reputatie? Voor wie is sportdrank misschien too much en bij wie kan het juíst ingezet worden om de prestatie te ondersteunen?

Wanneer sportdrank gebruiken? 

Als men meer, serieuzer, langer of harder gaat trainen komt vaak de vraag: moet ik nu (meer) sportdrank of sportvoeding gaan gebruiken? In deze blog maak ik onderscheid tussen de sporters die genoeg energie kunnen halen uit de dagelijkse voeding, en sporters die écht stappen kunnen maken door het gebruiken van een sportdrank.

1. Je traint gemiddeld minder dan drie keer per week, minder dan anderhalf uur

In jouw geval is het gebruik van sportdrank waarschijnlijk niet nodig. Met de juiste dagelijkse voeding kan jij de ‘klap’ van de training opvangen. Helpt een lekker drankje jou om voldoende te drinken? Dan kan het gebruiken van een sportdrank uiteraard geen kwaad. Nog een uitzondering is het trainen in warm weer; wanneer de temperatuur oploopt en je meer zweet, verlies je vocht en elektrolyten. Je kan dan een hypotone sportdrank gebruiken. Deze sportdrank levert nauwelijks energie in de vorm van koolhydraten, maar zit vol elektrolyten, precies wat jij nodig hebt!

2. Je traint gemiddeld meer dan drie keer per week, (of) meer dan anderhalf uur per sessie

Je lichaam heeft, als je enigszins getraind bent, een energievoorraadje voor een training van ongeveer 90 minuten (in de vorm van een glycogeenvoorraad in je spieren en in je lever). Ga je langer trainen? Dan is het verstandig om tijdens de sessie gebruik te maken van een isotone sportdrank, zo voorkom je een visite van de man met de hamer. Zo’n sportdrank levert energie in de vorm van koolhydraten en is soms ook verrijkt met elektrolyten.

Het liefst gebruik je tijdens de inspanning geen hypertone dranken (zoals die met de oranje dop, waar ik het eerder over had). De structuur van deze dranken zorgt ervoor dat ze minder makkelijk op te nemen zijn dan de hypo- of isotone dranken.

Hypertone sportdranken leveren meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter (dat is meteen de reden dat ze zijn verdwenen uit de sportkantine). Ook jij kan ze beter laten staan tijdens je training; door de grote hoeveelheid koolhydraten kan teveel water naar je maag worden geleid, waar je misselijk van kan worden.

Wanneer en hoeveel moet ik drinken tijdens het sporten?

Afsluitend een tip die voor elke sporter geldt: begin tijdens een sessie niet met drinken op het moment dat de dorst toeslaat (dan ben je vaak al te laat), maar houd 150-350 milliliter per 15-20 minuten aan. Omgerekend varieert de hoeveelheid die je dient te drinken dus van een kleine bidon (500 ml) tot meer dan een grote bidon (750 ml) per uur. 

Geschreven door Mirjam van Rijn

Diëtiste in opleiding en stagiaire bij Duursport. Met haar sportieve achtergrond (wielrennen, schaatsen, powerliften) en kennis over voeding & gezondheid schrijft zij over sportvoeding en het optimaliseren van prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact