Zijn natuurlijke ingrediënten beter dan kunstmatige ingrediënten? Het is een vraag die de meeste van ons bezighoudt en volgens de onderzoekers Meier et al. gelooft een groot deel van de bevolking dat natuurlijke ingrediënten inderdaad beter zijn. In het onderzoek Naturally Better? A Review of the Natural-is-Better Bias werd de conclusie getrokken dat de mens de ‘natuurlijk-is-beter-neiging’ heeft omdat wij al eeuwen kunnen vertrouwen op moeder natuur. En dat diepgewortelde instinct verdwijnt niet zomaar.
Natuurlijke of kunstmatige ingrediënten?
Toch is ‘natuurlijk’ is niet per se gezonder dan kunstmatig, legt Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie in een publicatie van het Voedingscentrum uit. ‘Vitamine C uit een natuurlijke bron heeft bijvoorbeeld dezelfde chemische structuur als zijn synthetische variant.’ Het lichaam kan in dit geval zelfs geen onderscheid maken tussen de natuurlijk of kunstmatig.
E-nummers
Aan sommige voedingsstoffen worden juist bewust hulpstoffen toegevoegd om het uiterlijk, de kwaliteit of de veiligheid te verbeteren. Dit kunnen zowel natuurlijke als kunstmatige ingrediënten zijn. Al deze hulpstoffen worden goed getest en wanneer duidelijk is dat ze geen aanwijsbaar gezondheidsrisico opleveren, krijgen ze vanuit de Europese Unie een E-nummer toegewezen. Daarom mogen wij er altijd vanuit gaan dat voedingsmiddelen in de winkel veilig zijn, of ze nu natuurlijke of kunstmatige ingrediënten bevatten.
Natuurlijk en bewerkt
Dan zijn er ook nog natuurlijke ingrediënten die in de fabriek worden verwerkt tot een ander product. Zijn dit dan natuurlijke of kunstmatige ingrediënten? Die vraag is lastig te beantwoorden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de term eiwitrijk is de term natuurlijk niet vastgelegd in de Europese wetgeving. De fabrikant kan naar eigen inzicht het label natuurlijk op zijn ingrediënten plakken. De enige uitzondering hierop zijn de aroma’s. Bij grondstoffen die een sterke geur of smaak geven, mag natuurlijk gebruikt worden als er alleen natuurlijke componenten gebruikt zijn. Als er op de verpakking staat dat er een natuurlijk sinaasappelaroma in zit, dan is deze dus voor ten minste 95 procent uit sinaasappels verkregen.
Sportvoeding
Het Voedingscentrum adviseert om in het dagelijks leven te kiezen voor zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen omdat er aan bewerkte producten vaak onnodig zout en suikers worden toegevoegd. In het geval van sportvoeding ligt dat iets anders. Sportvoeding is altijd een aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon en heeft een veel specifieker doel. Een sportdrank of energygel moet snel energie kunnen afgeven, zonder dat het maagproblemen oplevert. Een Recovery drink of eiwitshake moet voldoende koolhydraten en eiwitten bevatten om het herstel te kunnen bevorderen.
Na alle onderzoeken en productontwikkeling van de afgelopen decennia is gebleken dat de ideale verhouding voor een sportdrank of energygel uit twee delen glucose en een deel fructose bestaat. En dat een Recovery drink het beste werkt bij een verhouding van één deel eiwit en drie tot vier delen koolhydraten. Om deze precieze verhoudingen te realiseren wordt er in de sportvoeding daarom vaak gebruikt gemaakt van bewerkte ingrediënten. Een ander voordeel van deze ingrediënten is dat de sportvoedingsproducten met heel veel verschillende smaken kan worden aangeboden. Voor elk wat wils dus!
Waar kies je voor?
Kan je dus zeggen dat het één beter is dan het ander? Absoluut niet. Alles dient voor een ander doel. Maar wanneer je de juiste producten op het juiste moment gebruikt, kan je er vanuit gaan dat je de voordelen van alle soorten ingrediënten benut.