Een triathlon is een loodzware uitdaging waarbij een drietal sporten worden beoefend: zwemmen, fietsen en lopen. Naast deze drie sporten kent triathlon nog een vierde element; voeding. Wanneer je het op het gebied van voeding niet goed aanpakt tijdens een triathlon zie je dit direct terug in het resultaat. Zeker bij de langere afstanden is het heel erg belangrijk dat je genoeg brandstof en vocht binnen krijgt. In dit blog gaan we het hebben over sportdrank tijdens een triathlon.
De werking van sportdrank
Er zijn twee soorten sportdrank; hypotone en isotoon. Voor de triathleet is met name de isotone sportdrank belangrijk. Deze vorm van sportdrank kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een isotone sportdrank bevat natuurlijk koolhydraten maar daarnaast ook vaak elektrolyten zoals kalium, magnesium en natrium. Koolhydraten vormen de belangrijkste bron van energie tijdens het sporten. Een isotone sportdrank is dus naast een goede bron van vocht ook nog eens een goede voedingsbron.
Sportdrink poeder
De meeste soorten isotone sportdranken zijn in poedervorm te verkrijgen. Dit is alleen maar handig, omdat sportdrank in poedervorm dusdanig te doseren is zodat deze volledig aan jou eisen en wensen voldoet. Bovendien is sportdrank in poedervorm langer houdbaar dan bijvoorbeeld een flesje kant-en-klare sportdrank. Wil je de Amacx Isotonic sportdrink gebruiken als dorstlesser maak je deze aan met minder poeder (24 gr) en wanneer je echt een isotone sportdrank wilt gebruiken maak je de drank aan met meer poeder (40 gr).
Sportdrank tijdens een triathlon
Dan nu een van de belangrijkste punten: hoeveel sportdrank nuttig je tijdens een triathlon? Het moge duidelijk zijn dat je tijdens een triathlon ontzettend veel vocht verliest en dat je constant je energievoorraden dient aan te vullen. Drinken is dan ook heel erg belangrijk. Tijdens het zwemmen krijg je geen voeding binnen, omdat dit praktisch onmogelijk is. Zodra je het water uitkomt en op de fiets springt begin je meteen met drinken. Tijdens de Ironman van Maastricht dronk ik maar liefst 3 bidons van 750ml op mijn fiets. Tijdens het fietsen nam ik om de 10 minuten een aantal slokken, zodat ik per uur wel 750ml tot een liter vocht binnenkreeg. Ik wisselde een bidon met isotone sportdrank af met water; om en om dus. Wanneer je onvoldoende vocht en energie binnen krijgt op de fiets merk je dit tijdens de afsluitende marathon. Ik kan dus niet voldoende benadrukken dat voldoende drinken op de fiets heel erg belangrijk is.
Het loopgedeelte van een triathlon is vaak het zwaarste gedeelte. Ook hier is belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Je verliest gigantisch veel vocht door het zweten. Het is dus belangrijk dit aan te vullen met een goede isotone sportdrank. Het advies is wel om bij elke drankpost een beker sportdrank te nemen, aangevuld met water naar behoefte. Ook na de finish is het belangrijk dat je direct je vochtgehalte aanvult, uiteraard ook direct jouw koolhydraat-reserves. Dit kan uitstekend met een Recovery Drink.
Sportdrank advies
Duursport heeft een isotone sportdrank van Amacx in het assortiment, welke een hele goede prijs/kwaliteitverhouding heeft. Je kan er echter verstandig aan doen om ook te kijken met welke voedingspartner een bepaalde triathlon samenwerkt. Zo kreeg ik tijdens de Ironman van Maastricht sportdrank van Enervit op het parcours aangeboden en heeft Challenge Roth sportdrank van Squeezy; beide merken zijn ook verkrijgbaar bij Duursport. Door te trainen met de sportdrank die ook tijdens een race wordt aangeboden kun je kijken hoe je lichaam hier op reageert. In het geval dat je een bepaalde sportdrank totaal niet prettig vind kun je ervoor kiezen je eigen sportdrank mee te nemen en deze via special aid-stations aangereikt te krijgen.
Natuurlijk staat de klantenservice van Duursport altijd voor je klaar als je nog vragen hebt of graag advies wilt inwinnen over sportdrank tijdens een triathlon.