Loading cart...
Categorieën

Sportvoeding en lactose-intolerantie

Alle categorieën VoedingGravelHardlopen

Zuivel is een bron van eiwitten die past binnen het dieet van een gezonde sporter. Echter, niet iedereen kan zuivelproducten goed verdragen en dat kan zorgen voor nare klachten. Heb je wel eens last van darmrommelingen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, buikpijn, diarree of juist verstopping? Lactose kan de boosdoener zijn.

Wat is lactose-intolerantie? 

Lactose is een ander woord voor melksuiker en zit in alle soorten dierlijke melk. Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig, een enzym dat in de dunne darm wordt aangemaakt. Lactase zorgt ervoor dat lactose in de dunne darm opgenomen kan worden. Als er geen (of niet voldoende) lactase wordt aangemaakt, komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën daar die van nature voorkomen, de darmflora, gaat de lactose dan laten ‘vergisten’. Bij dit proces komen gassen en vetzuren vrij, waardoor de eerder genoemde klachten, zoals winderigheid, ontstaan.

Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt na de eerste 3 levensjaren de aanmaak van lactase geleidelijk af. Dit kan ervoor zorgen dat je klachten kan krijgen bij het nemen van (te veel) zuivelproducten. Vooral in Azië en Afrika zie je dat volwassenen veel minder lactase aanmaken. In West-Europa is dit aantal minder; deze bevolkingsgroep is gewend om ook op volwassen leeftijd nog relatief veel zuivel te gebruiken, waardoor de aanmaak van lactase blijft.

Producten die lactose bevatten:

  • Melk, karnemelk
  • Yoghurt, kwark
  • Hüttenkäse, zuivelspread
  • Kaas
  • Brood, gebak, koekjes
  • Soepen en sauzen

Eiwitten en lactose 

Omdat zuivel een belangrijke bron van eiwitten is, hebben veel sporters baat bij het nemen van zuivelproducten. Sommige sporters krijgen last van klachten als gevolg van lactose-intolerantie en dat heeft nadelige gevolgen voor hun prestaties. Gelukkig zijn er steeds meer lactosevrije alternatieven op de markt. In de supermarkt vind je ook zuivel waaraan lactase is toegevoegd, zodat deze beter wordt verdragen door mensen die lactose-intolerant zijn. Ook is het gebruik van lactasetabletten een optie, deze zijn zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. De tabletten neem je tegelijk in met een melkproduct, om de lactose goed te kunnen verteren.

Ben ik intolerant voor lactose? 

Als je vermoedt dat je lactose-intolerant bent, kun je zelf eens testen of de klachten afnemen als je een periode (vier tot zes weken) geen lactose inneemt. Na deze periode kun je kleine hoeveelheden lactose herintroduceren om te bepalen welke hoeveelheid jij kunt verdragen. Deze hoeveelheden verschillen namelijk per persoon. Een lactose-intolerantie betekent in veel gevallen dat je niet álle lactose uit je voeding hoeft te verbannen.

Als je (heftige) klachten ervaart is het altijd verstandig om je huisarts of een diëtist te raadplegen, zij kunnen je helpen met het opsporen van de oorzaak van jouw klachten.

Lactosevrije sportvoeding 

Wanneer je wilt testen of je klachten ervaart als gevolg van een lactose-intolerantie, kun je er dus voor kiezen om een periode geen lactose te nemen. Om je te helpen met het maken van een veilige keuze, kun je winkelen op onze pagina met lactosevrije sportvoeding. Daar vind je het uitgebreide lactosevrije assortiment met onder andere energierepen, energiegels, eiwitten en herstelproducten.

Geschreven door Mirjam van Rijn

Diëtiste in opleiding en stagiaire bij Duursport. Met haar sportieve achtergrond (wielrennen, schaatsen, powerliften) en kennis over voeding & gezondheid schrijft zij over sportvoeding en het optimaliseren van prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact