En toen had je ineens gedaan wat je niet gedacht had te doen. Je hebt een wielrenfiets aangeschaft en zelfs nog wat bijpassende kleding wat natuurlijk wel handig is als je op zo een hard zadel gaat zitten. Maar nu? Je begint natuurlijk met kleine rondjes, maar je wil ook weleens wat van Nederland en de wereld zien en dus worden de afstanden steeds langer. Al snel red je je trainingen niet meer op een bidon met wat water, want daar zit tenslotte niets in. Daarom geef ik hier tips van producten die je bij je moet hebben als je de ritten vanaf 60 km gaat maken. Als vuistregel houd ik bij deze ritten aan dat ik 90 gram koolhydraten per uur tot me neem, dit kan vanuit je bidon maar zeker ook met reepjes.
1. Vul je bidon met sportvoeding
Om te zorgen dat je lichaam niet uitdroogt en je jezelf niet flauw gaat voelen is het eigenlijk bij elke rit (ook de korte ritten van ca. 30 km) aan te raden om sportdrank in je bidon te doen. Zelf pak ik hiervoor de Isotonic Sportdrink van Amacx, door de dosering te nemen voor sportdrank (2,5 schepjes per 500 ml) pak je gelijk al 37 gr koolhydraten mee. Daarbij ga ik ervan uit dat je 1 bidon per uur drinkt.
Tip: bij langere ritten dan 2 uur is het aan te raden om hervulling mee te nemen, zelf doe ik dit door de juiste dosering in een boterhamzakje te doen.
2. Neem voldoende (sport)voeding mee
Soms heb je er helemaal geen zin in, bijvoorbeeld als het heel warm of juist heel koud is, maar eten op de fiets is echt heel belangrijk. Zoals bij het eerste punt aangegeven hebben we nog 53 gr koolhydraten in te nemen per uur. Zelf doe ik dat door ieder half uur een reep te eten. Ik wissel hierin af tussen de Amacx Energy Oat Bar (31,5 gr koolhydraten) en de Amacx Fast Bar (22 gr koolhydraten). Maar natuurlijk is het ook lekker om een koekreep te eten, alleen zitten daar een stuk minder koolhydraten en calorieën in.
3. Neem af en toe een energy gel
Naast voeding uit vaste repen is het ook goed om soms wat snelle suiker te nemen, dit zijn veelal energiegels. Dit doe ik door de Drink Gel van Amacx tussendoor te nemen en altijd in mijn achterzakje bij mij te hebben.
Tip: Heb je een hongerklop? Neem eerst een energiegel gevolgd door een energiereep! Als de energiegel uitgewerkt is wordt de energiereep opgenomen door je lichaam.
Energievoorraad wielrennen
Zoals te zien neem ik op basis van mijn drank in mijn bidon en de 2 repen minimaal 90 gr koolhydraten per uur tot me. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit een stuk fijner fietsen is, uiteraard is het niet zo dat je niet vermoeid raakt. Maar je energievoorraad put je niet volledig uit op deze manier.
Magnesium & Wielrennen
Als afsluitende gouden tip geef ik nog mee om bij echt lange tochten (100 km+) wat magnesium te nemen op ongeveer ¾ van de tocht. Dit doe ik zelf met de Amacx Magnesium Liquid, aangezien magnesium een belangrijke rol speelt bij het behouden van soepele spieren.