Als je de vraag stelt welke sportvoeding een hardloper tijdens een training of wedstrijd moet gebruiken is het antwoord heel simpel: koolhydraten. Koolhydraten zitten al als glycogeen opgeslagen in de spieren en lever, en bieden genoeg energie om zestig tot negentig minuten hard te kunnen lopen. Ga je echter langer dan negentig minuten trainen of heb je een intensieve training op de planning staan? Dan doe je er goed aan deze koolhydraatvoorraad op tijd aan te vullen. Vertaal je dit vervolgens door naar koolhydraatrijke producten, dan kom je er al gauw achter dat het simpele antwoord ‘koolhydraten’ moeilijker is dan het lijkt. Daarom helpen we je graag op weg zodat je precies weet welke producten voor welk type hardlooptraining geschikt zijn.
Beste sportdrank hardlopen
Wat voor type training je ook op de planning hebt staan, het in balans houden van je vochtniveau is altijd belangrijk. Zelfs in de koudste wintermaanden zweet je tijdens je training, waardoor je zowel vocht als mineralen verliest. Vul deze daarom op tijd aan, en let er hierbij op dat je een isotone energiedrank kiest zodat deze optimaal door het lichaam opgenomen kan worden. Bij minder intensieve trainingen gebruik je bijvoorbeeld Isotonic Sportdrink, wat je per serving 22 gram koolhydraten oplevert. Ga je voor een zeer lange duurloop of intensieve intervaltraining? Dan biedt Isotonic Energy Drink uitkomst met maar liefst 39 gram koolhydraten per serving. Beide producten neem je mee door bijvoorbeeld een camelbak of drinkbelt te gebruiken, maar wanneer je dit niet fijn vindt kun je ook een bidon op je route zetten waar je meerdere keren langs kunt lopen.
Energiegel hardlopen
Vind je het fijner om koolhydraten uit een gel te gebruiken, of deze als afwisseling op een energiedrank te nemen? Dan zijn er twee opties: de geconcentreerde gel zoals de Energy Gel of de kant-en-klare gel zoals de Drink Gel. De Energy Gel heeft als voordeel dat deze klein van formaat is en je hem dus heel makkelijk meeneemt. Een gel van 40 gram bestaat voor maar liefst 27 gram uit koolhydraten. Om deze koolhydraten optimaal op te kunnen nemen is het raadzaam hier wel 150-250ml water bij te gebruiken. De Drink Gel bevat 26 gram koolhydraten en is met 60 gram iets groter van formaat, maar heeft als voordeel dat deze kant-en-klaar is en dus zonder water in te nemen is. Heb je geen- of niet genoeg zakjes om de gels mee te nemen? Dan biedt de Race Belt uitkomst, deze comfortabele band bevat maar liefst vier elastische gel houders aan iedere kant en heeft dus genoeg ruimte voor jouw voorraad koolhydraten.
Energierepen hardlopen
Een laatste vorm om koolhydraten binnen te kunnen krijgen is door gebruik te maken van een energiereep. Omdat er wat meer zuurstof nodig is om een reep te eten is dit vooral aan te raden bij langzame duurtrainingen. Zo kun je bijvoorbeeld een Energy Oat Bar gebruiken, wat een ideale mix van 31 gram koolhydraten bevat die geleidelijk door het lichaam worden opgenomen. Er zijn echter ook repen die bij hogere inspanning gebruikt kunnen worden. Zo is er de Fast Bar, een natuurlijke reep die 22 gram koolhydraten bevat, voor maar liefst 40% uit amandel bestaat en als het ware oplost in je mond. Ook is er de Turbo Fruit; een reep die meer weg heeft van een snoepje, voor 51% uit echt fruit bestaat en niet plakt waardoor deze ook bij hoge inspanning goed te eten is. En dat de Turbo Fruit bij hoge inspanning ideaal is blijkt wel uit de 2:1 koolhydraatratio, deze ideale verhouding van glucose tot fructose zorgt er namelijk voor dat je tot 90 gram koolhydraten per uur op kunt nemen en dus langer kunt blijven presteren!