Hoe is het om professioneel wielrenner te zijn? De mannen van BYE! Sportvoeding vroegen het aan eerste jaar prof Jeroen Meijers van Team Roompot Nederlandse Loterij.
Interview met eerste jaars professional Jeroen Meijers!
Wat was voor jou het grootste verschil tussen prof en amateurwielrenner?
Het één hangt eigenlijk aan elkaar met het ander; mijn wedstrijden als professional zijn vaak langer, meerdere dagen en op een hoger niveau. Bijvoorbeeld: de gemiddelde lengte van de wedstrijden, die ik als amateur reed, waren +- 180 km. Als professional rijden we de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik of Parijs Tours; dit zijn wedstrijden van zo’n 260 km. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de dagelijkse trainingen, de rust die je daarvoor moet nemen en de voeding die je gebruikt. Als professional zijn deze drie speerpunten essentieel om mee te kunnen doen op het hoge niveau.
Heb je dingen in je leven veranderd sinds dat je prof bent?
Eigenlijk heb ik de grootste verandering niet bewust gemaakt. Om de stap naar de professionals te maken moet je al serieus met je sport bezig zijn. Maar toch blijf je ook onbewust dingen veranderen. Denk hierbij aan het feit dat je meer traint, waardoor je rust nog belangrijker wordt. Dit betekent dus dat je nog vaker sociale bezigheden inkort of zelfs afzegt. Vaak vertrekken wij een dag voor de wedstrijd al naar de locatie. Hierdoor ben je ook nog meer van huis dan bij de amateurs. Wat wel weer een voordeel is, is dat we vaker met het vliegtuig gaan, daar waar we met de amateurs vaak met de auto naar de wedstrijd gingen.
Hoe bereid je voor op seizoen 2018?
Vanaf nu tot aan het seizoen is nog ongeveer 3 maanden. Op dit moment ben ik voornamelijk bezig met het opbouwen van krachttraining en duurtrainingen. Later in mijn voorbereiding vertrek ik twee keer op trainingsstage om in warmere omstandigheden langere duurtrainingen af te werken. Tijdens mijn opbouw test ik een aantal keer hoe ik ervoor sta. Daardoor kan ik bijsturen waar nodig en krijgen we een goed overzicht hoe mijn conditie zich ontwikkeld.
Wat is je favoriete training en wat doe je dan?
Mijn favoriete training zijn de koffierondjes*. Wanneer die training op het programma staat, weet je dat je de goede trainingen of wedstrijden hebt gehad en dat het tijd is voor ontspanning. Gewoon lekker buiten zijn, bijpraten met andere renners en naar de vogeltjes kijken.
Sportvoeding – Wielrennen
Dit jaar rij je voor het eerst op de sportvoeding van BYE! Nutrition, wat vind je ervan?
Ik kende de producten BYE! Sportvoeding al langer doordat mijn vriendin hier al mee werkte. Ik was dan ook blij om te horen dat onze ploeg Roompot Nederlandse loterij koos voor de BYE! Nutrition producten. De sportdrank drinkt veel makkelijker weg dan enkel water waardoor ik niet alleen meer vocht binnen krijg, maar ook de verloren mineralen en energie direct aanvul.
Wat is je favoriete BYE! Nutrition Product en waarom?
Ik heb meerdere favorieten, maar als ik moet kiezen ga ik voor de reep met de smaak cranberry. Van de sportdrank vind ik rood fruit heerlijk. Beiden producten eten of drinken makkelijk weg.
Eet je in de winter anders dan in de zomer?
In de winter train ik meer en langer t.o.v. van de zomer waar ik juist meer wedstrijden rijd. Tijdens mijn duurtrainingen in de winter drink ik altijd sportdrank en eet ik vast voedsel zoals de BYE! Nutrition Endurance Bar. Tijdens wedstijden kies ik voor snelle suikers die je in de gels terugvindt of een magnesium elektrolyten shot om de kramp buiten de deur te houden.
Heb je voor onze lezers nog voeding- en/of trainingstips om goed de winter door te komen?
Om beter, sneller en langer te kunnen fietsen zijn de rustige duurtrainingen zeker zo belangrijk als je intensieve trainingen. Je hoeft niet altijd kapot thuis te komen om conditionele stappen te maken. Wanneer je 1,5 uur of langer de fiets op gaat, neem dan altijd sportdrank mee. Je verliest meer mineralen dan je denkt!
*Een koffierondje is een gezellige rustige fietstocht met vrienden en tussen door een koffie bij een leuk café.