In al de jaren dat ik het wielrennen beoefen heb ik geen van mijn collega’s gebruik zien maken van dit supplement. Persoonlijk heb ik er ook geen ervaring mee. Dat heeft natuurlijk zijn redenen. Want als het bijdroeg aan een betere prestatie op de fiets had het peloton massaal aan de creatine gezeten natuurlijk. Maar wie weet! Het gebruik ervan helpt namelijk bij het verbeteren van explosieve inspanningen, als je dit weet te vertalen op de fiets door bijvoorbeeld hogere waardes te trappen in de sprint heb je er iets aan als duursporter. Hieronder zal ik een korte toelichting geven over wat voor effect het supplementeren van creatine heeft op ons presteren.
Wat is creatine?
Creatine is een stikstofhoudende organische verbinding die wij met onze dagelijkse voeding al binnen krijgen. Producten waar wij het voornamelijk uit verkrijgen zijn melk, rood en wit vlees, vlees en weekdieren. Afhankelijk van het soort vlees en de manier van bereiden levert een vlees bevattend dieet 1 tot 2 gram creatine per dag. Kijkend naar het suppletieadvies wordt wat wij binnen krijgen met ons ‘normale’ dieet iets meer dan verdubbeld. Dat is dus aanzienlijk meer!
Fysiologische kijk op creatine
Cellen die veel energie nodig hebben gebruiken creatine in de vorm van fosfocreatine. Fosfocreatine wordt vervolgens gebruikt als bron van fosfaat om ATP te produceren uit ADP. Nu zullen velen nog geen idee hebben wat het precies inhoud.. Ons lichaam gebruikt ATP voor energie. ADP is het energie arme ‘broertje’ van ATP. ATP bevat 3 fosfaatgroepen en op het moment dat de 3e fosfaatgroep wordt afgesplitst komt er energie vrij. Na de afsplitsing ontstaat er dus energie en houd je ADP over. Die is energie arm en kan in onze cellen door middel van energie uit de voeding als het ware weer opgeladen worden tot ATP. Onze skeletspieren slaan genoeg ATP en fosfocreatine op voor een inspanning van ongeveer 10 seconden met een hoge intensiteit. Op het moment dat er op korte termijn creatine gesuppleerd wordt stijgt het totaal creatinegehalte met 10 tot 30% en de opslag van fosfocreatine met 10 tot 40%. Kortom, creatine verhoogt fysieke prestaties bij korte, hoog intensieve oefeningen mits bij gebruik van een minimale dag inname van 3 gram creatine*. Een toepassingsgebied daarvan is bijvoorbeeld krachttraining in de sportschool.
Twijfels of creatine op de dopinglijst staat? Dat staat het niet! Uitgaande van de WADA (world anti-doping agency) is het gedoogd om creatine te supplementeren.
* Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram creatine in combinatie met een weerstandstraining die een toename van de werkbelasting na verloop van tijd mogelijk maakt en die ten minste drie keer per week gedurende enkele weken moet worden gedaan aan een intensiteit van tenminste 65 %-75 % van 1RM (*). (*) 1RM (1 repetitie maximaal) is het maximale gewicht of de maximale kracht die een individu in één enkele beweging kan uitoefenen.
1. Amacx – Creatine Hydrate
Als we het over waar voor je geld hebben, praten we over de Amacx Creatine Hydrate. Bij deze creatine krijg je het meest product voor je geld. Daarnaast bestaat het voor 100% uit creatine dus heb krijg je niet extra ongewenste calorieën binnen.
2. BORN – Creatine
Born Creatine is net als Amacx een van de goedkopere onder de creatines. Born heeft anders dan Amacx koolhydraten toegevoegd aan de poeder. Wellicht om smaak te geven aan de poeder. Maar daarmee krijg je dus wel extra calorieën binnen.
3. QWIN – Creatine
Net als Virtuoos is deze creatine NZVT-gecertificeerd! Ook is er aan deze creatine wat fructose toegevoegd. Eveneens als Born is dat wellicht om er wat smaak aan te geven. QWIN creatine is wel wat goedkoper dan Virtuoos. Voor maar €2,50 heb je meer dan 100 gram meer.
4. Virtuoos – Creatine Gold
Deze creatine is vrij prijzig. Voor dezelfde hoeveelheid als Amacx betaal je meer als het dubbele. Maar de creatine van Virtuoos is goed gekeurd door de NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Het NZVT test voedingssupplementen in opdracht van producenten om zo uit te sluiten dat er eventueel verboden stoffen in de supplementen kunnen voorkomen. Alle supplementen van Virtuoos zijn dopingvrij!
5. Etixx – Creatine Tablets
In tegenstelling tot de andere creatine heeft Etixx taurine en L-glutamine toegevoegd aan de creatine. Velen zullen wel weten dat taurine ook vaak aan energiedranken toegevoegd is. Taurine is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen. L-glutamine heeft veel verschillende functies. Maar dit niet-essentiële aminozuur speelt een belangrijke rol bij aminozuur-, koolhydraat-, en vetstofwisseling. Een voordeel van Etixx creatine is dat het in een tablet vorm is. Dan hoef je niet eerst de hoeveelheden af te wegen.