Als topsporters iets doen, dan is het wel doelen stellen. In het begin van het seizoen maken ze een planning naar een ultiem doel. Plan in de voorbereiding op deze wedstrijd of evenement een aantal tussendoelen in. Denk aan kortere wedstrijden. Dit is enerzijds een hele goede prikkel en een mooi meetmoment om te weten waar je staat, anderzijds ook een mooi moment om tussendoor naartoe te werken. Dit houd je constant scherp en gemotiveerd. Daarnaast zijn deze tussentijdse wedstrijden een mooi moment om bijvoorbeeld te experimenteren met je race day routine, en met sportvoeding.
Goed plannen
Voor sporters is plannen erg belangrijk. Je moet immers niet alleen voldoende tijd hebben voor je training, maar net zo goed voor het herstel hiervan. Adaptaties (aanpassingen) van je lichaam door training vinden namelijk pas plaats in je herstel. Simpel gezegd word je niet sneller of sterker van de training zelf, maar van het herstel hiervan. Houd hier dus rekening mee. Helaas hebben de meeste mensen door werk, studie of andere verplichtingen niet de luxe om de hele dag zoals een topsporter op bed te liggen en te wachten op de volgende training. Probeer een goede balans te vinden tussen studie / werk, sociaal leven en je training. Zorg er voor dat de rustmomenten die je hebt daadwerkelijk rustmomenten zijn. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je gedurende de dag genoeg eiwitten inneemt, zeker na een (pittige) training. Als snack zijn de proteïne brownies of een eiwit shake van Amacx ideale en makkelijke tussendoortjes om de eiwitsynthese op gang te houden.
Schakel de hulp van anderen (specialisten) in
In interviews of bedankwoordjes van sporters hoor je individuele sporters heel regelmatig zeggen dat behaalde prestatie een prestatie is van het gehele team rondom de sporter. Je hebt immers anderen nodig om het beste uit jezelf te halen. Het is belangrijk dat je voortdurend uitgedaagd word, bijvoorbeeld door je trainer. Om een (uitdagend) trainingsplan uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je lichaam in balans is, en je bewust bent van zwakke plekken. Een fysiotherapeut kan deze in kaart brengen en je oefeningen meegeven om hier aan te werken. Een voedingsdeskundige kan je dan weer heel goed ondersteunen bij het voedingsvraagstuk. Hoe krijg je in trainingsperiodes de juiste nutriënten binnen, en hoe zorg je er tijdens een wedstrijd voor dat je energie blijft innemen, zonder buikklachten te krijgen.
Wist je dat je bij Duursport persoonlijke sportvoedingsadvies kunt aanvragen?
Geniet van je voorbereiding
Niet alleen het einddoel is mooi, ook de weg daarnaartoe. Naast hele mooie momenten, bijvoorbeeld de opbouw naar het gevoel niet te stoppen te zijn, ga je ongetwijfeld ook moeilijke momenten tegen komen, een slechte training of een pijntje, maar deze tegenslagen gaan je (mentaal) sterker maken. Het is al een overwinning op zich als je deze achter je laat.
Probeer stil te staan bij mooie trainingen en beloon jezelf voor het harde werken. Het is heel leuk om iedere dag een klein stukje te schrijven hoe je training en dag eruit zag, zodat je ook makkelijk je progressie kunt teruglezen. Dit geeft meteen een boost aan je zelfvertrouwen!!