Het op papier zetten van ‘goede voornemens’ is makkelijk, maar in het implementeren zit altijd de moeilijkheid. Door kleine aanpassingen in het dieet kan je bijzondere resultaten behalen. Wij geven jou via deze blog advies op het gebied van voeding, zodat ook jij fit kunt worden! NEW YEAR, NEW YOU!
Goede voornemens voeding
Het blijft indrukwekkend hoeveel goede voornemens er altijd zijn op het gebied van voeding. Bijvoorbeeld: Minder snoep, geen alcohol, minder lichaamsvet, gezond eten… Wie komt dit niet bekend voor? Het implementeren ervan is echter zelden succesvol. Soms worden onoverzichtelijke apps voor het bijhouden van voeding gedownload, soms duurt het maken van boodschappenlijstjes uren. Het gevolg: uiteindelijk wordt niets goed geïmplementeerd. Wat overblijft is niets dan frustratie. Doe het helemaal anders in 2021: houd het simpel! Eet gevarieerd en gezond. Als u dagelijks enkele eenvoudige stappen volgt, zal jouw gezondheid er baat bij hebben. Vaak zijn het de kleine dingen die helpen om de grote doelen te bereiken. Volg onderstaande tips om het dit jaar wél vol te houden.
Tip 1: Kleurrijke groente eten
Wat geldt voor het leven, geldt voor voeding: eet zo kleurrijk mogelijk. Voeg aan de dagelijkse maaltijden meer groente en fruit toe. Maak het net zo kleurrijk als een regenboog. Waarom? Met verschillende kleuren wordt het lichaam voorzien van verschillende en belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. “Rood”, bijv. = tomaten, “groen” bijv. = veldsla en sperziebonen, “blauw” bijv. = bosbessen, “oranje” bijv. = wortelen, “geel” bijv. = maïs, “wit” bijv. = uien. Eet minstens drie porties groenten per dag (bijv. Een portie voor de lunch en een voor het avondeten, plus een kom salade) en twee porties fruit.
Tip 2: Blijf gehydrateerd
Naast de energie die we uit voeding halen, hebben we ook voldoende vocht nodig om ons goed te voelen en gezond te blijven. Dit geldt niet alleen voor de warme zomerdagen. Bij gebrek aan vocht in ons lichaam kunnen concentratie en prestatie afnemen, zowel in ons dagelijks leven als tijdens het sporten. Zeker als je aan sport doet, moet je ervoor zorgen dat je voldoende drinkt om te voorkomen dat je aan je training of wedstrijd begint met een vochttekort. Om een vochttekort te ontdekken, is het de moeite waard om uw urine te controleren. De kleur kan een goede indicator zijn voor jouw vochtbalans. Als het lichtgeel is, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Als het donker is en de kleur heeft van bier of appelsap, kan het aan de andere kant wijzen op een tekort. Als dit het geval is, probeer dan gedurende de dag vaker te drinken of werk een individuele vochtstrategie uit.
Wat is tenslotte de beste drank om te drinken? Het draait allemaal om water! Iedereen is het ermee eens dat frisdranken buitengewoon lekker en meer smaak hebben, maar deze suikerhoudende dranken zijn echte caloriebommen. Degenen die moeite hebben om puur water te drinken en een smaakkick nodig hebben, hebben andere calorievrije opties. Water met een scheutje citroensap, verse gember, een plakje komkommer of muntblaadjes is verfrissend, net als ongezoet fruit en kruidenthee. Zelfs koffie kan, uiteraard met mate, deel uitmaken van de dagelijkse vochtinname. Smoothies en versgeperste sappen kunnen “bovenop” worden gedronken als u te maken krijgt met een hoge koolhydraatbehoefte als gevolg van zwaar lichamelijk werk of intensieve lichamelijke activiteit.
Tip 3: Eet eiwitten/proteïne over de gehele dag
Er mag nooit een tekort aan voldoende eiwitten in jouw voedingsplan staan. Kip, biefstuk, zalm, eieren en kwark, deze bevatten allemaal veel proteïne. Eiwit ondersteunt het gevoel van verzadiging. Dit laatste is niet eens de belangrijkste reden waarom je proteïne zou moeten eten bij elke hoofdmaaltijd. Ook na het sporten en als tussendoortje zijn eiwitten belangrijk. Eiwit is cruciaal voor ons immuunsysteem, een gezond organisme, daarnaast ondersteunt spiergroei en -onderhoud.
Daarom zouden we deze bouwsteen idealiter gedurende de dag met regelmatige tussenpozen moeten eten. Hoe ziet zo’n voedingsplan eruit? Hier is een voorbeeld: neem bijvoorbeeld kwark als ontbijt, gegrilde zalmfilet als lunch en roerei voor het avondeten en een kwalitatieve proteïne shake (zoals PowerBar Deluxe Protein) na de krachttraining.
Tip 4: Koolhydraten | Verstandig kiezen
Er zijn veel uiteenlopende adviezen over koolhydraten. Koolhydraatarm of veel koolhydraten? Cruciaal voor gezondheid en fysieke prestaties is het soort koolhydraten, hoeveel en hoe laat ze worden gegeten. Het advies is vaak: ‘eet zo natuurlijk mogelijk’. Eet koolhydraatrijk voedsel dat minimaal is verwerkt en voorzichtig is gekookt – waar mogelijk. Geef de voorkeur aan gestoomde aardappelen boven friet en als het om pasta en brood gaat, kies dan voor de volkoren variant boven gewone witte bloemproducten.
Als je tijdens het sporten alles uit de kast haalt, heeft je lichaam veel koolhydraten nodig omdat het veel energie verbrandt. Omgekeerd betekent dit ook dat bijvoorbeeld tijdens herstelperiodes en tijden van minder fysieke activiteit de porties pasta, brood, aardappelen en rijst kunnen worden verkleind.
Iets dat niet al te vaak op je bord zou moeten voorkomen, zijn zogenaamde lege koolhydraatvoedingen. Ze zijn arm aan voedingsstoffen en voedingsvezels en bevatten in het ergste geval toegevoegde suikers. Deze voedingsmiddelen omvatten witbrood en suikerhoudende granen en cornflakes.
Goed om te weten: direct voor, tijdens en na het sporten of wedstrijden kunnen licht verteerbare en direct verkrijgbare koolhydraten absoluut zinvol zijn.
Tip 5: Stel verstandig de maaltijd samen
Eet gezond, gevarieerd en lekker. De afbeelding hieronder zal helpen bij het samenstellen van de ideale hoofdmaaltijd.
Dus waar wacht je nog op? Je hebt al de goede voornemens gemaakt! Blijf deze website in de gaten houden, want in de volgende blog gaan wij verder in op hydratie en het belang van een goede vochtbalans.