Voeding en hardlopen zijn twee onderwerpen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder goed gevulde energietank geen goede training, en zonder training (soms) minder gezonde voedingskeuzes. Klinkt bekend? Om jou als hardloper goed op weg te helpen leggen we je graag uit waar je op kunt letten als het op jouw basisvoeding aankomt en wanneer én hoe je sportvoeding doelgericht in kunt zetten om jouw sportprestaties optimaal te ondersteunen.
Basisvoeding hardlopen
Zoals bij veel dingen wordt ook bij hardlopen de fundering gelegd in een goede basis, zowel qua training als qua voeding. Zorg dat deze basis qua voeding stevig staat door voor producten als groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, (plantaardige) zuivel en vlees, vis of vleesvervangers te kiezen. Op deze manier krijg je meteen een flinke dosis vitamines, mineralen en vezels binnen. Een goede tip hierbij is om gebruik te maken van zoveel mogelijk kleuren op je bord, omdat je op die manier zorgt voor variatie en dus veel verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vervolgens kun je deze basisvoeding iets specifieker inzetten om jouw training te ondersteunen. Kies daarbij voor een maaltijd rijk aan koolhydraten vóór de training, en een maaltijd of snack rijk aan koolhydraten en eiwitten ná de training. Hou hierbij als richtlijn 20 gram eiwit en 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht. Weeg je 60 kilo, dan bestaat jouw ideale herstelmaaltijd dus uit 20 gram eiwit en 60 gram koolhydraten.
Sportvoeding hardlopen
Nu je weet hoe je jouw basisvoeding kunt optimaliseren is het raadzaam naar de eventuele toevoeging van sportvoeding te kijken. Een handige basisregel hierbij is: ga je korter dan anderhalf uur lopen? Dan is jouw basisvoeding voldoende om je van de benodigde energie te voorzien. Ga je echter langer de deur uit, dan is het raadzaam jouw energietank op tijd aan te vullen door 40-60 gram koolhydraten per uur te gebruiken. Begin al na 30 minuten met het innemen van deze koolhydraten, zodat je de energietoevoer op peil houdt en de hersteltijd zo kort mogelijk. Welke producten je het best kunt nemen is natuurlijk per persoon verschillend, maar ook hier zijn wat algemene tips van kracht die je kunt toepassen op basis van het type training dat je op het programma hebt staan.
Sportvoeding bij duurlopen
Ga je vandaag voor een lange duurloop van anderhalf uur of langer? Dan doe je er zeker goed aan om onderweg sportvoeding te gebruiken. Het voordeel van deze lange duurlopen is dat ze qua intensiteit minder belastend zijn, en je dus in principe verschillende soorten sportvoeding zou moeten kunnen verteren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Energy Oat Bar, die je maar liefst 31 gram koolhydraten levert en je voorziet van een langdurige toevoer van energie door de gelijkmatige opname. Een andere optie is de Isotonic Sportdrink, die je van 22 gram koolhydraten voorziet en die ook meteen het verloren vocht aanvult.
Sportvoeding bij intervaltraining
Staat jouw training vandaag in het teken van kortere en intensieve tempo’s? Dan is het raadzaam jouw maag en darmen zoveel mogelijk te ontzien van complexe koolhydraten, omdat je de toevoer van bloed naar je spieren zoveel mogelijk intact wilt houden in plaats van deze aan jouw vertering van complexe koolhydraten te moeten besteden. Bij dit type training kies je dus liever voor koolhydraten die snel door het lichaam opgenomen kunnen worden en waarbij je minimaal hoeft te kauwen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Turbo Fruit; een fruitreep die je zelfs bij hoge inspanning gemakkelijk weg eet en maar liefst 26 gram koolhydraten per reep bevat. Een alternatief kan een Drink Gel zijn; hierbij hoef je helemaal niet te kauwen en krijg je snel en makkelijk 26 gram koolhydraten binnen. Tot slot is ook de Isotonic Energy Drink een geschikt product; deze energiedrink bevat maar liefst 39 gram koolhydraten per serving en wordt aangemaakt met water dus levert je ook direct het nodige vocht.
Probeer bovenstaande tips eens uit bij jouw komende trainingen en ervaar zelf wat voor jou werkt!