,,Neem je nu al een gelletje?” Een beetje angstig, maar vooral verbaasd keek mijn vaste trainingsmaat me aan toen ik na amper een uur mountainbiken al een Amacx Cola Cafeïne gelletje naar binnen werkte. Ik schrok zelf ook een beetje van z’n vraag – jammer genoeg knoeide ik daardoor een deel van de gel over mijn handschoenen en mtb heen – maar had wel mijn antwoord klaar: ,,Omdat ik dan vandaag meer lol heb”, zei ik, terwijl ik de rest van het gelletje zonder iets te verspillen probeerde op te eten.
Voeding tijdens pittige trainingen
We waren op weg voor een training van 3 uur op de mountainbike. Waar je bij een simpele 1 of 2 uurs duurtraining nog kan wegkomen zonder een (simpel) voedingsschema, ben ik tijdens zo’n langere rit altijd wel gestructureerd met mijn voeding bezig. Of het nu een rustige, of intensieve training is. Uiteraard eet ik (minimaal 1,5 uur) van te voren nog een goede, maar ook weer niet te zware maaltijd (ongeveer 400 tot 500kcal, afhankelijk van het tijdstip van de dag). Tijdens het fietsen probeer ik om het half uur iets te eten. Zo veel dat ik, samen met de sportdrank die ik drink, ongeveer 40 tot 60 gram koolhydraten per uur binnen krijg (meer mag ook).
Energiegels en sportrepen
Dat eten kan een simpele banaan zijn, maar meestal is dat een mueslireep (bij voorkeur met chocola) en kan ook bijvoorbeeld een Amacx Energy Oat Bar zijn. En als er wat intensieve stukken in de training zitten, en dat is vaak zo op de mountainbike, dan neem ik een gelletje. Als het vanaf de start pittig wordt, doe ik dat soms al voor de training. Ik probeer in ieder geval niet vlak voor een intensief stuk te eten, maar zeker een kwartier ervoor. Zo geef je je lichaam de kans om de suikers op te nemen.
Sportdrank tijdens 3 uur mountainbiken
Een training van 3 uur op de mountainbike is qua sportdrank een lastiger verhaal. Bij een training van 2 uur kom je met 2 bidons van 0,5 liter prima uit, bij een training van 4 uur of langer is het de moeite om ergens een keer een tussenstop te doen om bij te tanken. Bij een training van 3 uur heb je, zeker in warme omstandigheden en bij het gebruik van gels, aan 1 liter isotone sportdrank niet voldoende en is het niet altijd de moeite of mogelijk om te pauzeren. Met de Isotonic Energy Drink van Amacx krijg je (zonder een overdreven zoete smaak) weliswaar genoeg koolhydraten binnen, maar met twee kleine bidons loop je aan het einde van je training toch tegen een vochttekort (en dus dorst en prestatieverlies) aan.
Drinkgels tijdens MTB
Als je een frame hebt waar twee 750ml bidons inpassen, is dat een simpele oplossing om (net) voldoende vocht binnen te krijgen tijdens een 3 uurstraining, afgaande op de stelregel 0,5 liter per uur. Kan dat niet en wil of kan je onderweg nergens bijvullen, dan zijn drinkgels een goede oplossing. Die zijn wat zwaarder (maar wat maakt dat uit tijdens een training), maar kun je nuttigen zonder extra vocht te drinken. Zo kun je de training tot een goed einde brengen en een eventueel vochttekort thuis aanvullen.
Cafeïne tijdens sport
Omdat ik geen koffie drink, bevatten gelletjes bij mij vaak cafeïne, zowel de concentraat als de drinkgels. De hoeveelheid cafeïne is hierbij gelijk aan een kop koffie. Misschien zit het tussen de oren, maar ik word er voor mijn gevoel scherper van. En dat maakt mijn training waardevoller: het lukt me om meer van mezelf te vragen en technisch gaat het vaak beter. Daardoor kan ik mijn trainingsmaten beter bijhouden óf meer pijn doen. En dat maakt een pittige mountainbike-rit dus een stuk leuker!