Iedere beginnende én ervaren duursporter kent dat bijzondere gevoel op de ochtend van de wedstrijddag. Of het nu gaat om een grote marathon of een lokale wielerronde, de kriebels van spanning en enthousiasme zijn op dat moment altijd aanwezig. Je bent de dag gestart met een goed ontbijt, de gelletjes en sportdrank zijn ingepakt en je bent klaar om te gaan. Je hebt nog ongeveer een uurtje tot de start en wat eet je dan in dat laatste uur voor de wedstrijd?
Het laatste uur voor de wedstrijd
Wat jij vlak voor een wedstrijd nodig hebt, hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Aan wat voor wedstrijd doe je mee? Is het kort en intensief of wordt het juist een uitputtingsslag? Wat zijn de weersvoorspellingen? En niet onbelangrijk; Wat heeft jouw lichaam nodig?
De laatste voorbereidingen
Bij marathonlopers, wielrenners en andere duursporters is koolhydraten stapelen een bekende term. Door één of meerdere dagen wat extra koolhydraten te eten, laden de spieren zich vol met lichaamseigen koolhydraten zodat ze kunnen worden omgezet in energie. Met een volle energietank hou je het nu eenmaal langer vol, dan wanneer al je met een half lege tank start. Om ervoor te zorgen dat de tank echt helemaal vol is, eet je een uurtje voor de wedstrijd nog een licht verteerbare snack.
Een kleine snack
De meeste atleten kunnen een uur voor de wedstrijd een kleine snack met ongeveer één gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht goed aan. Daarmee is de energievoorraad aangevuld en heb je bovendien weinig kans op maag- en darmproblemen. Een duursporter van ongeveer zeventig kilo zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een banaan en Energy Oat Bar van Amacx. Deze energiereep voorziet het lichaam van een langdurige toevoer van energie dankzij de gelijkmatige opname van koolhydraten. De natuurlijke smaken zoals Sweet Figs en Lemon, in combinatie met de havermoutvlokken, zorgen voor een fijne bite en smaak. Ga je minder dan tien kilometer hardlopen of doe je mee aan een korte tijdrit en ga je van het begin tot eind knallen? Dan kan het ook verstandig zijn om wat eiwitten aan de lichte snack toe te voegen.
Klaar voor de start
Naast de energievoorraad is de hoeveelheid vocht in het lichaam erg belangrijk. Tijdens een wedstrijd kan het vochtverlies van een paar procent al een grote invloed hebben op jouw sportprestatie. Het kan bijvoorbeeld leiden tot spierkramp, vermoeidheid en zelfs maag- en darmklachten. Een bidon met isotone sportdrank, zoals de Energy Drink van Amacx, zorgt ervoor dat jij goed gehydrateerd aan de start van jouw wedstrijd verschijnt, zodat jij voor het maximale kan gaan.
Wordt er tijdens de wedstrijd extreme hitte voorspeld? Dan is de kans op uitdroging nog groter en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Drink daarom bij hoge temperaturen nog een extra bidon waar je bijvoorbeeld de Hydro Tabs van Amacx in oplost. Deze tabs bevatten onder andere Magnesium en Vitamine C, wat bijdraagt aan de voorkoming van uitdroging.
Wat werkt voor jou?
In het laatste uur voor de wedstrijd wil je niets meer aan het toeval over laten. Zorg er daarom voor dat je ook met jouw voedingsplan van het laatste uur oefent. Eet vlak voor een duurtraining zoals je zou willen eten op de dag van de wedstrijd. Krijg je last van je maag? Of heb je na een paar kilometer al een hongerklop? Dan is er nog werk aan de winkel. Doe je mee aan een sprint? Experimenteer dan eens voor een intervaltraining. Natuurlijk is het ook vervelend als hierdoor een training in het water valt, maar dat is niets vergeleken met de wedstrijddag zelf. Dat is tenslotte het moment waar je maandenlang naar toe hebt gewerkt.
Heb je vragen over de ideale sportvoeding vlak voor en tijdens een wedstrijd? Of ben je op zoek naar het voedingsadvies dat past bij jou? Neem dan contact op met de online specialisten en zij helpen je graag verder.