Eén van de meest toegankelijke soorten sportvoeding is de sportdrank. Het is vaak lekker zoet en verfrissend, je neemt het makkelijk mee in een bidon en je hoeft het achteraf niet weg te spoelen met een grote slok water. De keuze is snel gemaakt zou je zeggen, maar niets is minder waar. Want wie zich gaat verdiepen in de sportdranken, zal al snel zien dat er meerdere soorten zijn, namelijk isotoon, hypotoon en hypertoon. Vooral de isotone variant is erg populair onder duursporters. Maar wat is een isotone sportdrank? En waarom kiezen de duursporters hier meestal voor?
Isotone sportdrank
Het verschil tussen de sportdranken zie je meteen als je op het etiket kijkt. De verhouding tussen het water, de koolhydraten, de vitamines en de zouten verraadt namelijk om welk soort sportdrank het gaat. Deze dichtheid van de koolhydraten in het water wordt ook wel de osmolaliteit genoemd. Hoe hoger de osmolaliteit is, hoe meer koolhydraten de drank bevat en hoe meer energie het kan leveren. Tegelijkertijd moet het lichaam harder werken om al deze energie op te kunnen nemen en te kunnen verwerken. Sportdranken met een hoge osmolaliteit worden ook wel hypertone sportdranken. Een hypotone sportdrank of een sportdrank met een lage osmolaliteit wordt makkelijker door het lichaam opgenomen, maar levert minder energie.
Een isotone sportdrank geeft eigenlijk het beste van beide werelden. Het bevat tussen de vier en acht gram koolhydraten per honderd milliliter en is daarmee gelijk aan de verhouding van ons lichaamsvocht. Dat betekent dat het lichaam een isotone sportdrank makkelijk en snel kan opnemen, maar dat het ook voldoende koolhydraten bevat om de energievoorraad aan te vullen.
Ga voor isotoon
Als duursporter wil je koste wat kost voorkomen dat deze energievoorraad opraakt, omdat het lichaam dan zal overschakelen op de vetverbranding. Dat klinkt voor sommigen misschien als goed nieuws, maar een fijne ervaring is het zeker niet. Sporters krijgen bijvoorbeeld last van zware benen of van een oververmoeid gevoel. Anderen ervaren het als een klap van de man met de hamer en die wil je zeker niet tegenkomen onderweg.
Wanneer dat moment precies komt, verschilt van persoon tot persoon. Alle koolhydraten dat het lichaam niet direct voor de verbranding gebruikt, worden omgezet in glycogeen. Dit zogenaamde reservekoolhydraat slaat het lichaam op in de lever en de spieren en gebruikt het later weer, bijvoorbeeld tijdens een lange fietstocht of duurloop. Gemiddeld gezien raakt de voorraad glycogeen na een inspanning van negentig minuten op. Dus heb je een training van anderhalf uur of langer op de kalender staan? Of ga je juist voor een energievretende interval? Dan is een isotone sportdrank de juiste keuze voor jou.
Wacht niet met de eerste slok
Natuurlijk wacht je niet met aanvullen tot de tank helemaal leeg is. Voor het meest optimale resultaat drink je iedere twintig minuten een beetje van de isotone sportdrank. Daarmee zorg je ervoor dat de opname van de koolhydraten geleidelijk gaat en verklein je de kans op maag- en darmklachten.
Ook vul je zo meteen het vochttekort aan en dat is minstens zo belangrijk. Tijdens het sporten produceert het lichaam warmte. Door te transpireren blijft het lichaam koel, maar verliest het ook vocht. En dat kan negatieve effecten hebben op jouw sportprestaties en de gezondheid. Na vochtverlies van meer dan 2% kan je bijvoorbeeld al last krijgen van verminderde sportprestatie, spierkrampen en vermoeidheid.
Voor welke isotone sportdrank kies je?
De keuze van een isotone sportdrank is heel persoonlijk. Welke smaak heeft jouw voorkeur? Kies je voor een kant-en-klare sportdrank of liever in poedervorm? Welke sportdrank past er bij jouw vegetarische of veganistische levensstijl? Allemaal belangrijke vragen bij de keuze van het juiste product. Op Duursport.nl vind je een groot assortiment isotone sportdranken. Zo heb je de Isotonic Sportdrink van Amacx. Deze sportdrank in poedervorm kan je zelf mixen in de ideale verhouding zonder dat het de lekkere lemon- of sinaasappelsmaak verliest. Ook de High 5 Energy Drink is perfect voor lange wedstrijden en zware trainingen.
Wil je weten welke isotone sportdrank het beste bij jou past? Of heb je vragen over één van de andere sportvoedingsproducten van Duursport? Neem dan contact op met onze online specialisten. Zij beantwoorden alle vragen en helpen je graag verder.