Iedereen weet dat vitamine C zorgt voor een goede weerstand. Of dat calcium bijdraagt aan de instandhouding van sterke botten. De meesten weten ook dat we magnesium nodig hebben. Maar wat doet magnesium eigenlijk in ons lichaam? En waar halen we magnesium vandaan?
Magnesium voor sport dummies
Magnesium is een van de zes mineralen in onze voeding. Mineralen leveren, net als vitamines en hormonen, geen energie zoals koolhydraten, vetten en eiwitten dat doen. Ondanks dat ze geen energie leveren, zijn ze wel onmisbaar in de energiehuishouding. Hoe werkt dat precies? Om tot een verbranding te komen, is er glucose, zuurstof en een enzym nodig. Een enzym is namelijk een eiwit dat een proces in gang kan zetten. De enzymen zijn altijd inactief totdat ze op de plaats van bestemming zijn. Daar bevinden zich mineralen, vitamines of hormonen die de enzymen activeren. In het geval van de verbranding, zijn er een aantal mineralen, waaronder magnesium, nodig om het enzym te activeren. Bij een tekort aan een van de mineralen, vitamines en hormonen kan het enzym niet overal worden geactiveerd, waardoor de energieproductie naar beneden gaat. Daardoor kunnen wij ons moe en lusteloos gaan voelen. Ook draagt het mineraal bij aan het normaal functioneren van onze spieren. Een fanatieke sporter kan dus echt niet zonder magnesium!
Voedingsmiddelen
Jammer genoeg kan het lichaam zelf geen magnesium aanmaken. Daarom is onze voeding de belangrijkste bron. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor vrouwen 300 mg. Bij mannen ligt dat op 300 mg tot 350 mg. Een makkelijke manier om magnesium binnen te krijgen, is door bijvoorbeeld pompoenzaden toe te voegen aan een salade, een rijstgerecht of ontbijtgranen. Pompoenzaden zijn namelijk echte magnesiumbommetjes. Ook amandelen, pinda’s en walnoten bevatten veel magnesium. En Popeye was niet voor niets zo gek op spinazie. Het bevat niet alleen ijzer, maar ook magnesium. In mindere mate vind je ook magnesium in brood, aardappelen en rijst.
Magnesiumtekort voor sporters
Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zal men in Nederland niet snel last krijgen van een magnesiumtekort. Maar dat geldt niet voor marathonlopers, triatleten en ultrarunners. Omdat duursporters veel meer energie gebruiken, wordt er verondersteld dat het lichaam meer magnesium nodig heeft voor de energieproductie. En dat is niet de enige reden. Daarnaast zorgt onze transpiratie ervoor dat een deel van het mineraal het lichaam al verlaat voordat het gebruikt kan worden. Daarom hebben duursporters in warmere landen een nog groter risico op een tekort. Een onverklaarbaar vermoeid gevoel kan er op wijzen dat er te weinig magnesium in het lichaam aanwezig is. Atleten met een tekort klagen ook vaker over spierkramp, al is de relatie tussen magnesium en kramp tot op heden niet bewezen.
Onderzoek over magnesium
En dat is niet het enige raadsel rondom magnesium en het tekort daarvan. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een inname van meer magnesium niet automatisch betekent dat het lichaam ook meer magnesium opneemt. Een logische verklaring is daar nog niet voor gevonden. Wel zijn de onderzoekers het er over eens dat duursporters zonder problemen hun inname van magnesium kunnen verhogen. Dat kan natuurlijk via de voeding, maar speciale supplementen, zoals de Magnesium Liquids van Amacx, zijn dan ook een goede optie.