Een oude gezegde luidt: ‘Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar’. En dat is niet voor niets. Voor duursporters is het ontbijt nu eenmaal de belangrijkste maaltijd en geldt helemaal op een wedstrijddag. Met een goed en voedzaam ontbijt vul je namelijk de laatste koolhydraat- en vochtreserves aan en ben je helemaal klaar voor die ene mooie wedstrijd of een ander sportief doel.
Voor welk ontbijt kies ik op een wedstrijddag?
Welk ontbijt er het beste bij jou en jouw wedstrijd past hangt van meerdere factoren af. Ben je normaal gesproken geen fan van een stevig ontbijt? Dan is het niet verstandig om op de wedstrijddag dan wel stapels witbrood met jam en pindakaas te gaan eten. Natuurlijk het soort wedstrijd is ook bepalend voor het ideale ontbijt, want voor een korte sprint of tijdrit ontbijt je nu eenmaal anders dan voor een mooie wielerronde of marathon.
Een knallende start van de dag
Maar onderschat niet hoe belangrijk een goed ontbijt is voor zo’n korte inspanning. Ook een korte wedstrijd vraagt veel energie van het lichaam omdat het explosief en intensief is. Daarom kies je bij een korte tijdrit of een wedstrijd van bijvoorbeeld vijf kilometer voor een licht, maar koolhydraatrijk ontbijt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om wat extra eiwitten toe te voegen aan het ontbijt. Zo kan je kiezen voor kwark met blauwe bessen en Amacx Protein Sport Muesli. Of voor een of twee boterhammen met banaan en pindakaas.
Een vroeg ontbijt
Lange duurritten of (halve) marathons kosten vaak wat meer energie dan het korte werk en daarom is het advies om iets meer te ontbijten. Dat betekent tegelijkertijd dat het lichaam iets meer tijd nodig heeft om de maaltijd te verwerken. Om het lichaam alle tijd te geven en op die manier eventuele maag- en darmproblemen te voorkomen, kan je het beste minimaal twee uur voor de wedstrijd ontbijten.
Wat vind jij lekker?
Maar voor welk ontbijt kies je dan? Neem iets wat je lekker vindt en wat veel koolhydraten bevat. Deskundigen raden aan om op de wedstrijddag 1,2 tot 3,6 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te eten. Een persoon van 70 kilo zou dus een ontbijt met 100 à 200 gram koolhydraten kunnen nemen. Dat haal je bijvoorbeeld uit een lekker bord havermout met banaan of uit een aantal witte broodjes met pindakaas en jam. Liefhebbers van kwark kunnen hun traditionele muesli vervangen met de Energy Sport Muesli van Amacx. Deze muesli, op basis van gedroogd fruit en noten, is niet alleen koolhydraatrijk, maar ook heel erg lekker.
Vergeet niet te drinken
Na een lange nacht moet je vaak ook de vochtreserves weer aanvullen. Een kopje koffie is natuurlijk heerlijk om mee wakker te worden, maar levert, vanwege de grote hoeveelheid cafeïne, niet genoeg vocht aan het lichaam. Drink daarom, naast jouw favoriete kop koffie, altijd een grote kop cafeïnevrije thee of een lekker glas water bij het ontbijt.
Ook ontbijten moet je trainen
Net als de ideale wedstrijdvoorbereiding of het beste trainingsschema, is het ook het perfecte ontbijt op een wedstrijddag voor iedereen persoonlijk. Wat in de praktijk voor mij werkt, werkt voor genoeg anderen weer niet. Om te ontdekken wat bij jou past, kan je het beste de trial-and-error methode toepassen. Varieer met de timing en met het soort ontbijt tijdens de de lange trainingen en kijk wat jij fijn vindt. Dan leer je uiteindelijk wat voor jou het beste ontbijt is op een wedstrijddag.
Heb je vragen over het gebruik van sportvoeding? Of ben je op zoek naar voedingsadvies dat past bij jouw sportieve doel? Neem dan contact op met de online specialisten van Duursport.nl.