Nu er dit najaar eindelijk weer hardloopevenementen mogen worden georganiseerd, begint het bij de meesten alweer te kriebelen. Bij jou ook? Heb jij je al ingeschreven voor de Dam tot Damloop, de marathon van Rotterdam of de Amsterdam Marathon? Dan wordt het ook tijd om aan de voorbereidingen op zo’n evenement te denken. En dat zal wel even wennen zijn na een pauze van ruim anderhalf jaar. Je moet weer gaan nadenken over het juiste trainingsschema, het koolhydraten stapelen en natuurlijk de juiste keuze voor sportvoeding onderweg. Want ook tijdens het hardlopen moet je goed voor je lichaam zorgen en genoeg vocht en suikers binnenkrijgen. Onder hardlopers is een sportdrank nog steeds heel populair. En dat is niet zo gek! Het bevat voldoende vocht en suikers en, zelfs als je buiten adem bent, kan je het zonder problemen wegdrinken. Daarnaast kan het lichaam, dankzij de juiste verhouding van vocht en suikers, een sportdrank makkelijk verwerken, waardoor de kans op maag- en darmklachten klein is.
Water of sportdrank?
Hoewel een sportdrank een flink aantal voordelen heeft, kiest een klein deel van de hardlopers nog steeds voor water. Uit Engels onderzoek is gebleken dat ongeveer 4% van de deelnemers van een marathon ervoor kiest om alleen water te drinken. Daarnaast zijn er lopers die zelfs de bekertjes water laten staan. Soms kiezen ze daarvoor omdat ze het zonde van de tijd vinden. Anderen zijn bang voor buikkrampen of andere ongemakken. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar te weinig of niet drinken wordt door iedere wetenschapper en kenner afgeraden. Uit hetzelfde Engelse onderzoek is gebleken dat je ongeveer 77 minuten intensief kunnen sporten zonder water. Na 105 minuten is ook de glycogeenvoorraad op en zal het lichaam de andere reserves gaan aanspreken. Als je dan bedenkt dat zelfs Kipchoge tijdens de afgelopen Olympische Spelen meer dan twee uur nodig had voor de marathon, mag je toch de conclusie trekken dat niemand deze afstand zou moeten afleggen zonder extra vocht en energie.
Welke sportdrank kies ik?
Maar voor welke sportdrank kies je dan? Afhankelijk van de lengte, het gewicht en de bouw van het lichaam is 300 tot 750 milliliter de ideale hoeveelheid vocht per uur. Daarnaast kan het lichaam ongeveer 30 tot 60 gram koolhydraten per uur verwerken. Toch is het niet altijd nodig om die 30 tot 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. De hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt, hangt af van de duur en de intensiteit van de training. Ben je nog niet helemaal thuis in de sportdranken? Hieronder vind je de meest voorkomende soorten.
Hypotone sportdranken
Een hypotone sportdrank bevat altijd minder dan 4 gram koolhydraten per 100 milliliter en wordt daarom gebruikt voor lichtere trainingen en/of voor trainingen tot anderhalf uur. Daarom is een hypotone sportdrank, zoals de Hydro Tabs van Amacx, ideaal voor een rustige uitlooptraining. Deze sportdrank heeft een lagere concentratie elementaire deeltjes dan het vocht in het menselijk lichaam. Hierdoor kan het snel en gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Ook in warme omstandigheden kan een hypotone drank een fijne keus zijn. Tijdens het zweten verliest het lichaam namelijk zouten en andere mineralen en een hypotone sportdrank vult ook deze tekorten weer aan.
Isotone sportdranken
Een isotone sportdrank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 milliliter en is daarom ideaal voor een langere duurloop. Ook tijdens zware intervaltrainingen kan je het beste kiezen voor een Isotone sportdrank. Omdat deze sportdrank dezelfde concentratie elementaire deeltjes hebben als het lichaamsvocht kan ook een Isotone drank snel en makkelijk worden opgenomen in het bloed en zal het bovendien niet zo snel maag- en of darmproblemen veroorzaken. Daarnaast is dit soort sportdranken ook heel erg lekker. Zo kan je kiezen voor zachte en zoete smaken zoals de Isotonic Energy Drink Forest Fruit van Amacx of voor de frisse Lemon smaak van bijvoorbeeld de Isotonic Sportdrink van Amacx. En dat is vaak een heerlijk zoete beloning tijdens een zware doorloop of tussen twee intervallen in.
Sportdrank met 80 gram koolhydraten
Voor de echt zware trainingen en wedstrijden is er tegenwoordig een nieuwe soort sportdrank op de markt. Deze bevat maar liefst 80 gram koolhydraten per portie. Nu denk je waarschijnlijk: “Huh, hoe kan dat dan? Mijn lichaam kan toch maar 60 gram koolhydraten per uur verwerken?” Dat klopt inderdaad! Het lichaam kan maximaal 60 gram aan koolhydraten per uur in de vorm van glucose opnemen. Daarom is er aan deze sportdrank ook een deel fructose toegevoegd. Deze worden op een andere manier door de darmen verwerkt, waardoor het lichaam, zonder problemen, meer dan 60 gram koolhydraten kan opnemen. Een van de eerste sportdranken met 80 gram koolhydraten per portie was de Drink Mix 320 van Maurten. Ook Amacx heeft tegenwoordig een sportdrank met deze hoeveelheid koolhydraten per portie. Deze Super Sports Fuel werd in samenwerking met de Qhubeka-NextHash World Tour wielerploeg ontwikkeld en is een groot succes. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere soort sportdrank? Je kan ze nu bij ons bestellen!
Ben je benieuwd welke sportdrank het beste bij jouw trainingsschema en hardloopdoel past? Op de site vind je meer informatie over hypotone en isotone sportdranken. Natuurlijk staan onze hardloopspecialisten ook voor jou klaar om al jouw vragen te beantwoorden.