Duursport en dus hardlopen draait om het oplossen van het energie vraagstuk. Hoe langer de afstand, hoe belangrijker de inname van (sport)voeding gaat zijn. Je spieren gebruiken koolhydraten om te kunnen samentrekken. Deze koolhydraten zitten als glycogeen opgeslagen in je spieren en lever en deze voorraad loopt tijdens inspanning leeg. Op het moment dat deze leeg begint te raken schakelt je lichaam over op de vetverbranding. Je gaat vertragen, dit is de beruchte man met de hamer.
Trainingen en sportvoeding
Om lekker te kunnen lopen, of om een topprestatie te leveren is training natuurlijk het allerbelangrijkste. Onderschat de rol van voeding echter ook niet. Hieronder tips om sportvoeding in te zetten tijdens en na het hardlopen om nog meer te genieten of beter te presteren !
Sportvoeding tijdens het hardlopen?
Met name bij lange afstanden of warm weer kan sportvoeding het verschil maken. Je spieren hebben energie nodig, maar daarnaast ook vocht. Bij hogere temperaturen verbrand je lichaam meer energie omdat het ook aan het ‘’koelen’’ is middels zweten. Het is dus belangrijk om dan wat extra energie in te nemen. Bij voorkeur een sportdrank, omdat je dan meteen hydrateert. Je wilt uitdroging natuurlijk zien te voorkomen. Ook bij korte trainingen in warm weer is het verstandig om te drinken. Suikers zijn dan minder belangrijk, die vul je na afloop weer aan, maar mineralen zoals zout kun je beter direct innemen. Dit zorgt ervoor dat je het vocht beter vast houd. Je kan hiervoor het beste een hypotone sportdrank gebruiken.
Helpt sportvoeding na het hardlopen?
Inname van een maaltijd met ongeveer 20 gram eiwitten binnen dertig minuten na het beëindigen van je training ondersteunt het herstel enorm. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, en ondersteunen ook de reparatie van spierschade. Spierschade klinkt als een heftig fenomeen, maar vindt tijdens iedere training plaats. Door het herstel hier van word je uiteindelijk beter / sneller! Omdat het niet altijd eenvoudig is om binnen dertig minuten iets in te nemen, je moet bijvoorbeeld eerst nog naar huis rijden, is het makkelijk om een snelle snack zoals een Amacx Protein Brownie of een herstel / eiwit shake in te nemen. Zo heb je makkelijk en snel toch je voorraad weer aangevuld, en ondersteun je je herstel zodat je sneller hersteld voor de volgende training!
Sportvoeding tijdens een wedstrijd of evenement
Zoals al eerder genoemd is het belangrijk om je koolhydraatvoorraad te blijven aanvullen om zo de man met de hamer te voorkomen. Na pakweg 90 minuten hardlopen op een behoorlijke intensiteit ben je door je koolhydraat voorraad heen. Dit moet je natuurlijk zien te voorkomen, omdat je niet op de vetverbranding wil overschakelen (want dan vertraag je). Je moet dus blijven fuellen, energie innemen. Gebruik daarom meteen de eerste drankpost om aan te vullen. Op dat moment heb je het weliswaar nog niet nodig, maar later in de race ga je hier van profiteren.
Wist je trouwens dat door enkel je mond te spoelen met een suikerrijke (koolhydraatrijke) drank zoals een Isotone sportdrank of bijvoorbeeld de Amacx Turbo Drink er al een signaaltje naar je hersenen gaat waardoor je lichaam denkt dat het suikers binnen krijgt? Dus zelfs als je maag/darm klachten hebt tijdens je wedstrijd of evenement dan is het aan te raden om toch gebruik te maken van die drankpost, al is het maar om te spoelen!