Loading cart...
Categorieën

Welke sportvoeding past bij mij?

Alle categorieën WielrennenTop 5 beste sportvoedingHerstel

Vandaag de dag is het aanbod op het gebied van sportvoeding enorm. Er is een grote verscheidenheid aan sportvoeding te verkrijgen. Denk hierbij aan sportdranken, sportgels, sportrepen, herstelvoeding en zelfs supplementen. Voor elke type sporter kan weer een ander soort sportvoeding passen. Dit artikel is ervoor bedoeld om jou op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wat voor soort athleet ben ik?

Eerst is het handig om te bepalen wat voor soort sporter je bent. Ben je een hardloper of een wielrenner? Een recreatieve sporter of een wedstrijdsporter? Hoeveel vraag je van jouw lichaam en op welke wijze; allemaal factoren die bepalend zijn bij de keuze van de juiste sportvoeding. Zo zal een hardloper sneller een energiegel gebruiken waar een wielrenner weer eerder naar een sportreep grijpt; dit omdat een energiegel wat makkelijker te eten is tijdens het rennen. Een echte duursporter zal op zijn beurt weer wat meer koolhydraten nodig hebben omdat hij veel energie verbruikt en een sprinter heeft weer wat meer behoefte aan eiwitten vanwege de zwaardere spierbelasting.

Welke sportvoeding is er?

Eerder in dit artikel stond al aangegeven dat er een grote verscheidenheid aan sportvoeding te krijgen is. Een opsomming:

Sportdrank

Sportdrank is te verkrijgen in drie varianten; hypertoon, hypotoon en isotoon. Een hypertone sportdrank heeft de hoogste concentratie koolhydraten is aan te bevelen na het sporten. Dit omdat deze drank niet heel gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Een Hypotone sportdrank is weer het tegenovergestelde; deze drank heeft de laagste concentratie koolhydraten maar heeft weer als voordeel snel door het lichaam te worden opgenomen. Een echte dorstlesser dus. De isotone sportdrank is de best of both worlds; het is de ideale drank op te fungeren als energiebron en dorstlesser.

Energierepen

Ook energierepen zijn er in drie soorten. Zo heb je repen met coating, repen zonder coating en graanrepen. Aan elke variant zitten wel er voor- en nadelen. Het voordeel van een reep met coating is dat deze vaak makkelijker te gebruiken is; de reep blijft zachter en is daardoor goed eetbaar tijdens het sporten. Een coating kan in sommige gevallen echter gaan smelten of plakken, al zijn er ook repen met een coating die niet smelt! Energierepen zonder coating hebben dit probleem niet, al kunnen die zeker bij wat koudere omstandigheden wat taai worden. Hardlopers zullen vooral een zachte energiereep willen. Tot slot de graanrepen; door hun natuurlijke samenstelling zijn deze repen voedzaam en veelal geschikt voor mensen met een vegetarische en veganistische levensstijl. Wel zijn deze repen tijdens het sporten weer wat lastiger te eten waardoor het aan te bevelen is deze repen als tussendoortje te gebruiken.

Energiegels

Wanneer de inspanning groter wordt of wanneer je al wat vermoeid raakt is het makkelijker om over te gaan op energiegels. Dit omdat deze makkelijker weg te eten zijn dan bijvoorbeeld een sportreep. Energiegels heb je in grofweg 2 soorten; drinkgels en geconcentreerde gels. Een geconcentreerde gel bevat meer energie maar dient vaak met extra water ingenomen te worden. Een geconcentreerde energiegel is stroperiger en zoeter dan de drinkbare variant. Hierdoor wordt hij niet zo makkelijk in het lichaam opgenomen, reden waarom je er dus extra bij dient te drinken. Een drinkgel kan echter zonder extra water worden gebruikt. Hierdoor is deze variant snel en gemakkelijk te gebruiken tijdens hoge en zware inspanning, of het nu tijdens het hardlopen of op de fiets is. Wel levert een drinkgel gemiddeld genomen minder energie op dan een geconcentreerde gel, al zijn er zeker varianten die niet onderdoen voor elkaar.

Herstel

Na het sporten zullen je energievoorraden weer moeten worden aangevuld en je spieren zullen moeten herstellen. Hierbij kun je gebruik maken van diverse soorten herstelvoeding. Zo heb je natuurlijk de bekende eiwitshakes, maar tegenwoordig zijn er ook meer complete hersteldranken te verkrijgen die zowel koolhydraten en eiwitten bevatten. Daarnaast zijn er ook diverse herstelrepen te verkrijgen die ook voorzien in de benodigde eiwitten en koolhydraten. Aan de hand van de soort sport die je beoefent en de soort training die je hebt gedaan kun je het juiste product gebruiken om zo optimaal te herstellen van jouw inspanning.

Supplementen

Als laatste bespreken we de supplementen. Zeker de doorgewinterde atleet die veel van zijn lichaam vraagt zijn supplementen geschikt om op basis van jouw eigen behoefte je lichaam te versterken. Zo zijn er supplementen die de weerstand verhogen, supplementen die een voordelig effect hebben op je spieren en supplementen die voor meer energie kunnen zorgen. Ook hier is het weer goed om na te gaan waar jouw lichaam bij gebaat is.

Als we weer even teruggaan naar de kernvraag ‘welke sportvoeding past bij mij?’, heb je aan de hand van dit artikel wellicht gemerkt dat er niet zomaar kort antwoord op gegeven kan worden. Toch hoop ik je aan de hand van de gegeven uitleg voldoende informatie te hebben gegeven om tot een goede keuze te komen.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact